Snažna eksplozija odjeknula je u utorak ujutro u njemačkom gradu Leverkusenu.

Galerija


Kako javljaju njemački mediji, eksplozija se dogodila nedaleko od tvornice farmaceutske kompanije Bayer, iznad koje se izdigao stup dima.

Vezani članci Rad od kuće Građani žele pravo na rad od kuće, udruga poslodavaca se žestoko protivi Tino Chrupalla Šefa krajnje desnice pošteno se izblamirao: "Recite, koja vam je najdraža njemačka pjesma?"

Prema riječima svjedoka, eksplozija je zatresla cijeli dio grada Burrig, a fotografije i snimke dima šire se Twitterom.

Glasnogovornik tvrtke Currenta, koja upravlja tzv. Kemijskim parkom koji je smješten na južnom dijelu Leverkusena, a koji graniči s gradom Kölnom, isprva je izvijestio kako se ne zna broj ozlijeđenih. Po zadnjim informacijama, broj ozlijeđenih porastao je na 31. Poginulo je dvoje ljudi, po zasad poznatim podacima.

"Veoma smo pogođeni ovom tragedijom. Naše suosjećanje upućujemo obitelji, ali i kolegama poginulog", rekao je Lars Friedrich, upravitelj Kemijskog parka.

Za preostalih četvero nestalih još se traga.

Friedrich je također upozorio građane da pripaze na nepoznate krhotine, materijale i taloge na koje naiđu na prostoru u krugu eksplozije.

"Ako ugledate nešto takvo, nipošto to ne dirajte, nego o pronalasku obavijestite gradske vlasti ili vodstvo Kemijskog parka", poručio je.

"Miris eksplozije je svugdje u okolici"

Kompanija Currenta koja upravlja parkom objavila je kako se eksplozija dogodila u 9:40 u jednoj od cisterni na odlagalištu kemijskog otpada.

Gradske vlasti pozvale su građane da zatvore vrata i prozore te da ne izlaze na ulice. Ulice oko mjesta eksplozije su blokirane, kao i tri obližnje autoceste, javlja WDR

Naša čitateljica, koja živi u Langenfeldu, nedaleko od Leverkusena, ispričala nam je da su i oni jako osjetili eksploziju. "Kao da je potres, i to dosta snažan. Miris eksplozije proširio se svugdje u okolici i kod nas", ispričala nam je čitateljica.

Građani su upozoreni da zatvore sve prozore te da bi mogli očekivati i nestanak struje. Upozoreni su i na mogući neugodan miris, a posebno su pogođeni gradovi Langenfeld, Hilden, Haan, Mettmann, Wülfrath i Velbert.

U upozorenju se kaže da trenutačno nema opasnosti za zdravlje, a stanovnike tih gradova poziva se da slušaju radio te da prate aplikaciju Nina državne službe za zaštitu stanovništva.