Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peru: U potresu poginulo 450 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasilačke službe tragale su u četvrtak navečer za preživjelima ispod ruševina nakon snažnog potresa koji je pogodio Peru, u kojemu je život izgubilo najmanje 450 i ozlijeđeno je tisuću i pol ljudi, uglavnom u priobalnim gradovima na jugu zemlje.

Broj žrtava stalno raste otkako je potres u četvrtak iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu pogodio to područje. Gradić Pisco sa 130.000 stanovnika najteže je pogođen, kao i gradovi Ica (320.000) i Chincha (180.000).

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

Američki institut za geofiziku koji prati potrese u cijelome svijetu prvo je priopćio da je jakost potresa 7,9 stupnjeva po Richteru, ali je kasnije objavio brojku od 8,0 stupnjeva. Epicentar potresa bio je 150 km jugoistočno od Lime, na dubini od 30,3 km, a pratilo ga je još devet manjih potresa .

Mnoge su zemlje ponudile humanitarnu pomoć vladi u Peruu, među kojima SAD, Španjolska i Francuska.

U Vatikanu je papa Benedikt XVI. u četvrtak pozvao organizacije Katoličke crkve da pomognu stradalima i rekao da "iskreno suosjeća s obiteljima žrtava, s ozlijeđenima i svima koji su ostali bez krova nad glavom".

Ujedinjeni narodi su ponudili pomoć Peruu, priopćila je
glasnogovornica glavnog tajnika te organizacije, Bana Ki-Moona, Michele Montas.

UN je u "vezi s peruanskom vladom i spreman je poduprijeti spasilačke napore izdvajanjem izvanrednih sredstava i slanjem ekipe za procjenu potreba", rekla je na tiskovnoj konferenciji.

Japanska meteorološka agencija upozorila je na moguću pojavu tsunamija u petak ujutro, s valovima visine do pola metra, na japanskoj istočnoj obali, od Hokkaida na sjeveru do Kyushua na jugozapadu, prenosi agencija Kyodo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene