Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sve se treslo"

Nakon snažnog potresa jačine 8,2 stupnja na Aljaski uslijedilo još sedam značajnijih podrhtavanja: Sirene upozoravale na tsunami, stanovnici napustili svoje domove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres magnitude 8,2 pogodio je američki poluotok Aljasku kasno u srijedu, nakon čega su u regiji uslijedila upozorenja na mogući plimni val, tsunami. Za sada nema izvješća o mogućim žrtvama.

Američka geofizička služba (USGS) objavila je da se potres dogodio u 22:15 po lokalnom vremenu (6,15 po GMT-u), na dubini od 35 kilometara.

Društvenim mrežama proširile su se snimke nastale u trenucima potresa.

Osjetili ga stotinama kilometara dalje

Intenzivno su ga osjetili stanovnici i na otoku Kodiak, udaljenom oko 400 kilometara od epicentra, ali i u 800 kilometara udaljenom Anchrageu. 

"Slike, lusteri, zrcala, sve se treslo", napisao je stanovnik grada Kodiaka na istoimenom otoku. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MUČNI TRENUCI Objavljena jeziva snimka potresa na Baniji: "Samo uključite zvuk..."

Izdano upozorenje za tsunami

Na Aljasci je Nacionalni centar za upozorenja na tsunami izdao upozorenje za južne dijelove poluotoka i pacifičko obalno područje.

Tri sata nakon potresa američki centar je objavio da je opasnost od tsunamija prošla.

Na Aljasci su manji valovi od trideset centimetara uočeni u Sand Pointu, Old Harboru, King Coveu, Kodiaku, Unalaski i Alitak Bayu, prema američkom Nacionalnom centru za tsunami (NTWC).

Zasad nema izvještaja o ljudskim ozljedama ili materijalnoj šteti. Nakon potresa evakuirano je nekoliko priobalnih mjesta na Aljaski.

Upozorenje bilo i za Havaje

Alarm za tsunami nakon potresa bio je izdan i za američku saveznu državu Havaje.

U gradovima uz obalu oglasile su se sirene za uzbunu kako bi građani bili upozoreni na opasnost koja im prijeti.

Pacifički centar za tsunami objavio je da se ispitivala mogućnost udara plimnog vala za Havaje i američki teritorij Guam.

Japan i Novi Zeland istražuju opasnost od tsunamija

Japanska meteorološka agencija istraživala je postoji li mogućnost da tsunami udari i o obale Japana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema mira Novi potres na Baniji, prve procjene kažu 2,9 prema Richteru: "Tutnjava i trešnja nekoliko sekundi"

Vlasti u Novom Zelandu također su zatražile procjenu o tome postoji li opasnost od tsunamija za novozelandske obalne regije.

Američki centar objavio je da se radi na procjeni razine opasnosti od plimnog vala za druga američka i kanadska obalna područja.

Nakon najjačeg uslijedilo sedam slabijih potresa

Potres se dogodio oko 91 km istočno-jugoistočno od Perryvillea na Aljaski. To je na oko 800 km udaljenosti od Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci.

Nakon tog potresa uslijedilo je još sedam slabijih potresa, od kojih su dva bila magnitude iznad 6,0, objavila je Američka geofizička služba. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene