Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nijemci sumnjaju kako je smrtonosna bakterija EHEC prvi put prenesena s čovjeka na čovjeka.


Juergen Heesemann s Instituta za bakteriologiju Max von Pettenkofer za Bild je izjavio kako je tijekom prošlog vikenda u institut  primljen muškarac koji je sa suprugom bio na izletu na jednom otoku na Baltiku. Dijagnosticiran mu je EHEC, a njegova se supruga zarazila tek nakon nekoliko dana.

Vezani članci Ilustracija Otkriven vrlo zarazan soj ptičje gripe na farmi: Najavljeno ubijanje više od 100.000 kokoši Slika nije dostupna E. coli namjerno je proizvedena i puštena u hranu?

Kako je od izleta prošlo neko vrijeme, tj. prošlo je vrijeme inkubacije, u institutu sumnjaju da se žena nije zarazila putem nekog jela, već da ju je zarazio suprug. 'EHEC se ne prenosi kašljanjem ili kihanjem, ali bakterije žive na mnogim površinama oko nas, primjerice kvakama, pa je vrlo važno pranje ruku', kazao je Heesemann.

Bakterija EHEC do sada je uzela živote 25 ljudi u Njemačkoj i jedne žene u Švedskoj. Prema nekim podacima u Europi je zaraženo više od 2.600 ljudi. Još se ne zna točan izvor zaraze, iako su opasnu bakteriju jučer pronašli u ostacima krastavaca na otpadu u gradu Magdeburgu. Njih je bacila obitelj koja se razboljela 19 svibnja.

 

 


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju