Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smjena ministra policije RS zbog haških bjegunaca?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling mogao bi smijeniti ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Stanislava Čađu ne bude li uskoro konkretnih rezultata u privođenju preostalih optuženika za kojima još uvijek traga Haški sud (ICTY), tvrdi sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), list navodi kako su u međunarodnoj zajednici veoma nezadovoljni radom policije RS, a konkretan povod za Čađinu smjenu bila bi njegova
bliskost s haškim optuženikom Stojanom Župljaninom.

Pročitajte i ovo Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik" Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva

Župljanin je tijekom rata u BiH bio načelnik policije u Banja Luci i smatra se odgovornim za niz teških zločina počinjenih nad tamošnjim Hrvatima i Bošnjacima.

Mediji u BiH nedavno su objavili fotografiju snimljenu nakon rata na kojoj se Čađo vidi u Župljaninovu društvu tijekom posjeta Grčkoj.

Čađo se pravdao kako je fotografija snimljena prije nego što je optužnica protiv Župljanina otpečaćena.

"Ako Župljanin ubrzo ne bude u Den Haagu, Čađo neće sjediti u fotelji ministra policije", izjavio je "Avazov" izvor.

Sam Schwarz-Schilling ranije je nagovijestio kako se neće suzdržavati korištenja tzv. bonskih ovlasti kako bi osigurao punu suradnju BiH s Haškim sudom.

Vlada RS u prosincu 2006. godine prihvatila je tzv. akcijski plan za privođenje haških bjegunaca po uzoru na onaj koji su ranije napravile vlasti u Beogradu, no Čađo se tada potužio kako policija RS ne može biti jedina odgovorna za taj posao te da joj je potrebna pomoć državnih policijskih agencija kao i onih iz Federacije BiH.

"Avaz" međutim posjeća kako za Čađina mandata nije pokrenuta niti jedna akcija potrage za optuženima, čak ni onda kada su iz Srbije dostavljene informacije da se u RS nalaze osobe koje pomažu skrivanje Ratka Mladića.

Moguća odluka o Čađinoj smjeni ima međutim i drugu dimenziju. S obzirom na to da je on bliski suradnik entitetskog premijera Milorada Dodika, to bi bilo jasno upozorenje i njemu samome kako je međunarodna zajednica nezadovoljna njegovim postupcima, tvrdi "Avaz".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene