Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pogreb 19.09.

Oglasio se princ Harry: "Bako, zauvijek sam ti zahvalan." Objavljene službene upute za kraljičin ispraćaj, razrađene su do najsitnijih detalja

Kraljevska obitelj
Kraljevska obitelj AFP
Aktualno Galerija Kraljevska obitelj Kraljevska obitelj Foto: AFP London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 4 London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 4 Foto: AFP London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 3 London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 3 Foto: AFP London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 2 London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 2 Foto: AFP +1 London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 1 Galerija 1/6 >>
Prvi put otkako je postao monarh, kralj Charles III. obratio se zastupnicima u Westminster Hallu. Pratila ga je kraljica supruga Camilla. Novi kralj otići će iz Londona u Škotsku.

Nakon smrti kraljice Elizabete II. u četvrtak u dobi od 96 godina, monarhija ima razrađeni plan kako bi trebali izgledati naredni dani do njezinog grandioznog sprovoda u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Prvi put otkako je postao monarh, kralj Charles III. obratio se zastupnicima u Westminster Hallu. Pratila ga je kraljica supruga Camilla. Lijes s tijelom kraljice sutra će se prevesti iz Škotske avionom u London, a potom u Buckinghamsku palaču. 

U ponedjeljak je princ Harry dao službeno priopćenje povodom smrti kraljice Elizabete. "Bako, zauvijek sam ti zahvalan", navodi se u priopćenju. 

Pišući na web stranici Archewell, pohvalio je njezinu "nepokolebljivu gracioznost i dostojanstvo".

"Bako, iako nam ovaj posljednji rastanak donosi veliku tugu, ja sam zauvijek zahvalan za sve naše prve susrete - od mojih najranijih sjećanja iz djetinjstva s tobom, do susreta s tobom po prvi put kao moje vrhovne zapovjednice, do prvog trenutka upoznali ste moju dragu ženu i zagrlili svoje voljene praunuke", rekao je.

U međuvremenu, objavljene su službene upute uoči dolaska lijesa koji će nakon Buckinghamske palače biti prevezen Westminster Hall.

Kraljičin lijes trenutno je u Edinburghu.

Danas su novi britanski kralj Charles III. i supruga kraljica otputovali u škotsku prijestolnicu kako bi se pridružili procesiji od Holyroodhousea do katedrale Svetog Gilesa, gdje će lijes biti donesen u 14.55 sati po britanskom vremenu. Lijes će se moći vidjeti do 17 sati.

Nakon Škotske, lijes će, oni koji žele, moći vidjeti u Westminster Hallu.

Kraljevska obitelj London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 4 Foto: AFP

Do u detalja razrađena pravila

Zatvoreni lijes počivat će na uzdignutoj platformi unutar dvorane. Građani će se moći odati počast 24 sata na dan do 6.30 ujutro u ponedjeljak 19. rujna – na dan sprovoda. U London bi mogle pohrliti na stotine tisuća ljudi, koji će se morati pridržavati poprilično opsežnih smjernica. 

Vlasti upozoravaju na kolone i kašnjenje javnog prijevoza. Sky News upozorava na višesatna čekanja u redovima, jako osiguranje poput onih u zračnim lukama, kao i na stroga ograničenja onoga što će se moći unijeti u dvoranu. 

"Razmotrite ovo prije nego što odlučite prisustvovati ili povesti djecu sa sobom", navodi se u službenim uputama, prenosi Sky News. 

Red se također može zatvoriti ranije kako bi se osiguralo da što više posjetitelja može ući, navodi se u uputama.

Svaka osoba može ponijeti samo jednu manju torbu koja mora biti manja 40 cm x 30 cm x 20 cm, s jednostavnim otvorom ili patentnim zatvaračem. Mjesta za kupnju hrane u ograničena, stoga se javnost potiče da ponese hranu i piće. Hranu i piće koju posjetitelji kupe moraju potrošiti ili baciti prije ulaska u palaču.

Kraljevska obitelj London tuguje za kraljicom Elizabetom II. - 3 Foto: AFP

Preporučuje se nošenje prijenosnog punjača za mobilni telefon s obzirom da se očekuje dugo čekanje u redu. Zabranjeno je nošenje boca, osim ako su prozirne. Cvijeće, plišane igračke i fotografije su također zabranjene.

Kraljevska obitelj Kraljica Elizabeta Foto: Afp

Zabranjeno je...

Cvijeće treba odnijeti na za to predviđeno mjesto u Green Parku. Oštri predmeti, sprejevi za boju, lokoti, lanci, oprema za penjanje i bilo koji drugi opasni predmeti su zabranjeni. Baneri, plakati, zastave, reklamne ili marketinške poruke također nisu dopušteni. Zabranjeno je unositi svu opremu za kampiranje uključujući hladnjake, košare, vreće za spavanje, deke, sklopive stolice.

Izdana su i upozorenja za ponašanje. Ljudi se mole da "poštuju dignitet ovog događaja" i šute u Westminsterskoj palači.

Navodi se kako se antisocijalno ponašanje, uključujući skakanje u redu, prekomjernu konzumaciju alkohola ili ponašanje u pijanom stanju, neće tolerirati. Osobe koje se tako budu ponašale mogu biti uklonjeni iz reda. Zabranjeno je snimati, fotografirati i koristiti mobilne telefone u području sigurnosne pretrage ili unutar palače.

Posjetitelji će dobiti posebne narukvice na kraju reda i samo oni s tim narukvicama moći će ostati tako da nema stajanja u redu umjesto drugih. Ne smije se nositi šator ili paliti vatru ili roštilj.

U službenim uputama navedena je čak i vremenska prognoza prema kojoj bi u Londonu trebalo biti bez padalina od srijede pa do sprovoda kraljice Elizabete. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene