Zamrzivač, ilustracija
Zamrzivač, ilustracija Foto: Getty Images

FBI i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti istražuju sumnjive bočice s oznakom boginja koje su u srijedu navečer pronađene u zamrzivaču u objektu Mercka u blizini Philadelphije.


Navodno je bilo pronađeno ukupno 15 bočica, prema neklasificiranom upozorenju "samo za službenu upotrebu". Pet bočica označeno je kao ''boginje", a deset je označeno kao cjepivo. Pronađene su u zamrzivaču u blizni Philadelphije. Odmah su stavljene pod kontrolu.

''Nema naznaka da je netko bio izložen bočicama. Slučajno ih je otkrio laboratorijski radnik dok je čistio zamrzivač u objektu koji provodi istraživanje cjepiva u Pennsylvaniji'', potvrdio je glasnogovornik CDC-a za Yahoo News.

Boginje, bolest uzrokovana virusom variole, smatra se toliko smrtonosnom da su samo dva laboratorija u svijetu ovlaštena pohranjivati ​​uzorke virusa - jedan u Rusiji, a drugi u CDC-u u Atlanti.

''CDC, njegovi administrativni partneri i policija istražuju stvar, a sadržaj bočica izgleda netaknut. Laboratorijski radnik koji je otkrio bočice nosio je rukavice i masku za lice. Dat ćemo dodatne detalje čim budu dostupni'' zaključio je glasnogovornik.

Testiranje na COVID-19, ilustracija Velika studija: Delta plus soj se lakše širi, ali ima i dobrih vijesti

Angela Merkel Merkel traži hitno uvođenje novih mjera u Njemačkoj: "Situacija u je dramatična. Četvrti val nas pogađa punom snagom"

Znanstvenici su godinama raspravljali hoće li uništiti preostale uzorke boginja, navodeći opasnost koja bi mogla izazvati bolest koja je iskorijenjena od 1970. Oni koji se zalažu za zadržavanje uzoraka tvrdili su da su potrebni za razvoj novih cjepiva kao odgovor na novu epidemiju.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju