Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Litvinenko: Rusija obećala 'primjeren' odgovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će "primjereno" odgovoriti na protjerivanje ruskih diplomata iz Velike Britanije i o tome će "uskoro" obavijestiti London, najavio je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško. Britanci, pak, poručuju kako bi ruska odmazda bila neopravdana.

- Naša će reakcija biti primjerena i odgovarajuća i britanske vlasti bit će o tome uskoro obaviještene, rekao je Gruško za ruski
informativni kanal Vesti 24 ne otkrivajući prirodu tih mjera.

Pročitajte i ovo Vili Beroš "Zar je sramota pohvaliti se?" Beroš odgovorio na optužbe HUBOL-a: "Njihov pogled na zdravstvo obojen samo tamnim tonovima" Vladimir Putin Ironična poruka Putin odgovorio Bidenu nakon što ga je nazvao "ludim kučkinim sinom": "On je za Rusiju bolji predsjednik"

- Ali uzet ćemo u obzir interese običnih građana, turista, kulturnih, znanstvenih i poslovnih krugova. Ne želimo da oni trpe (posljedice) političkih akcija Londona, rekao je dužnosnik.
Dok stručnjaci i ruski zastupnici očekuju da Moskva uzvrati
protjerivanjem britanskih diplomata iz Rusije u znak odmazde za odluku Londona, Moskva je odlučila držati London u napetosti.

- Da je ruska strana odabrala put kojim je išao London, mislim da bi danas u veleposlanstvu Velike Britanije u Moskvi nedostajalo 80 diplomata, izjavio je Gruško.

Britanska odluka "komplicira, ili čak onemogućuje suradnju Rusije i Velike Britanije u području sigurnosti", rekao je Gruško kazavši da je London "objavio odbijanje bilo kakvog konakta ili suradnje s FSB (bivši KGB)".

Rusija je još pozvala zemlje Europske unije neka se ne daju
"instrumentalizirati" jer London poziva svoje europske partnere na suradnju oko njegova spora s Moskvom.

- Nadamo se da će zdrav razum prevladati u Europskoj uniji i da se njezine članice neće prepustiti novim pokušajima da se odnosi Rusije i EU preobraze u instrument u jednostrane političke svrhe, rekao je Gruško.

Velika Britanija objavila je u utorak kako Moskva ne bi imala opravdanja za odmazdu, nakon odluke o protjerivanju četvorice ruskih diplomata iz Londona.

- Ministar vanjskih poslova dao je jasno do znanja. Ruska odmazda bila bi neopravdana, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija je ranije u utorak najavila da će na "odgovarajući" način odgovoriti na britansku odluku o protjerivanju diplomata, koja je uslijedila nakon odbijanja Moskve da izruči glavnoosunjičenog za ubojstvo bivšeg agenta KGB-a Alexandera Litvinenka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene