Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u nizozemskoj

Jedenje mesa oboljele životinje može biti smrtnosno: Na farmi u Nizozemskoj zabilježena bolest koje nisu imali od 2011.

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na stočarskoj farmi u Nizozemskoj pojavilo se kravlje ludilo, a nadležne službe nastoje identificirati telad zaražene životinje, koja bi trebala biti usmrćena. Laboratorij tek treba utvrditi kojom je varijantom BSE-a životinja bila zaražena.

Nizozemska je izvijestila o slučaju goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) na stočarskoj farmi te naglasila da meso oboljele životinje nije dospjelo u prehrambeni lanac, pa nema opasnosti za javno zdravlje.

Konzumiranje mesa životinje oboljele od kravljeg ludila može kod ljudi izazvati smrtonosnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest, podsjeća agencija dpa.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je o slučaju BSE-a parlament u Den Haagu, ne navodeći lokaciju farme. Vlasti su istaknule da je objekt izoliran i da je zabranjen odvoz gnojiva, mesa i životinja.

Nadležne službe nastoje identificirati telad zaražene životinje, koja bi trebala biti usmrćena. Dodali su da će usmrćena biti i goveda koja su jela istu hranu.

Pročitajte i ovo Krave/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 u tijeku istraživanje U Imotskom krađa krava na ispaši: Materijalna šteta veća od 50.000 kuna

Laboratorij tek treba utvrditi kojom je varijantom BSE-a životinja bila zaražena.

Nizozemska nije registrirala slučaj takozvane atipične varijante kravljeg ludila od 2011. godine. Takav oblik bolesti može se razviti, primjerice, kod starih životinja.

Takozvana klasična varijanta prvi je put registrirana u Britaniji 1986. godine, a izazvali su je životinjski proteini u stočnoj hrani.

Nizozemska je od 1997. registrirala 88 slučajeva klasičnog BSE-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene