Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave koruške Hypo Alpe Adria Bank, Wolfganga Kulterera, objavio je glasnogovornik toga tijela Helmut Jamnig.


Kulterer je zajedno s još dvije osobe optužen za pronevjeru, a optužnica ga tereti i za davanje lažne izjave pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta.

Vezani članci Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv Slavice Slika nije dostupna Optužnica protiv 13-torice viših časnika bivše JNA

Optužnica za pronevjeru odnosi se na dva slučaja odobravanja kredita. Prvi je slučaj kredita od dva milijuna eura zrakoplovnoj tvrtki Styrian Spirit, koja je kasnije otišla u stečaj, a drugi se odnosi na kredit od 150.000 eura jednom privatnom detektivu.

Prema riječima pravosudnih stručnjaka, optužnica je tek početak pravosudne obrade slučaja Kulterer, budući da austrijsko državno odvjetništvo protiv njega vodi istragu zbog, kako je priopćilo, 'brojnih drugih teških optužbi'.

>> Afera Hypo: Najavljena nova uhićenja u Hrvatskoj

Za pronevjeru je u Austriji predviđena zatvorska kazna od jedne do deset godina zatvora, ako šteta nastala pronevjerom iznosi više od 50.000 eura. Optužnica protiv Kulterera obuhvaća iznos od 2,15 milijuna eura. (Hina)