Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje štediša Ljubljanske banke

Slovenski socijaldemokrati protiv zaoštravanja odnosa s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata Igor Lukšič u utorak je izjavio da bi Slovenija trebala održati dobre odnose s Hrvatskom.

Igor Lukšič usprotivio se zaoštravanju odnosa zbog pitanja štediša Ljubljanske banke. 'Ne želimo da Vlada minorni vanjskopolitički problem pretvori u unutarnji. Ne bi bilo dobro da Slovenija među zadnjima ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom Unijom, to bi bilo loše za susjedske odnose.', rekao je Lukšič na konferenciji za novinare u Ljubljani. On je kritizirao i niz drugih političkih poteza vlade Janeza Janše koja, po njegovim riječima, pravi greške u odnosu na politiku prijašnje vlade koju su vodili socijaldemokrati, a koja je uspostavila prioritet dobrih odnosa sa svim susjednim državama.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Tanja Fajon Slovenija želi Hrvatsku u Schengenu Slovenska ministrica ponovila da podupire ulazak Hrvatske u Schengen

>> Pusić: Nije primjereno govoriti o slovenskoj blokadi

'Po našoj je ocjeni ova vlada u pola godine svog djelovanja napravila mnogo gafova. Zato je vjerodostojnost Slovenije u padu. Zaoštravaju se i odnosi s Hrvatskom.', rekao je Lukšič, dodavši da se njegova stranka zalaže za politiku koja bi izgradila dobre odnose s Hrvatskom, zbog čega bi sadašnja vlada trebala što prije omogućiti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom Unijom.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zadnjih je dana dao više izjava u kojima je sugerirao da će Slovenija vezati ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om rješenjem pitanja stare devizne štednje Ljubljanske banke u Hrvatskoj na način koji odgovara Ljubljani.

Erjavec je u ponedjeljak kasno navečer u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da Ljubljana očekuje da sadašnja hrvatska vlada povuče punomoć koju su prijašnje vlade dale Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb, a koje omogućuju da one nastavljaju s tužbama protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima u vezi odgovornosti Ljubljanske banke za štedne uloge hrvatskih štediša koje su preko tih banaka preuzete u hrvatski javni dug.

Ako do toga dođe, Ljubljana bi bila odmah spremna početi s postupkom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, rekao je Erjavec. U suprotnom, dodao je, Sloveniji bi prijetilo da Ljubljanska banka mora isplatiti štedne uloge hrvatskim štedišama, ako bi tužbe dviju hrvatskih banaka protiv LB-a na hrvatskim sudovima uspjele, jer bi te presude nakon hrvatskog ulaska u EU imale izvršnu snagu i u Sloveniji.

Erjavec je ponovio tezu da je prijašnja hrvatska vlada tijekom pristupnih pregovora s EU-om pristala na hrvatski zahtjev da se stara štednja Ljubljanske banke u Hrvatskoj tretira kao 'sukcesijsko i teritorijalno pitanje' koje bi trebalo riješiti u Hrvatskoj te da, kako se čini, sadašnja hrvatska vlada ne želi priznati tu obvezu.

Erjavec je u razgovoru također rekao da bi u Sloveniji bio problem ratificirati pristupni ugovor u sadašnjem trenutku jer je za to potrebna dvotrećinska parlamentarna većina koju vladajuće stranke nemaju, sugerirajući tako da bi ratifikaciju mogli spriječiti Lukšičevi Socijalni demokrati i Pozitivna Slovenija, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, koje u 90-članskom parlamentu imaju 38 glasova. (HINA)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene