Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaze u koaliciju

Slovenski socijaldemokrati odlučili da ulaze u vladu Bratušek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski Socijalni demokrati (SD) su potvrdili ulazak te stranke u novu vladu koju sastavlja mandatarka Alenka Bratušek.

'Ulazimo u koaliciju koju će voditi Alenka Bratušek. Odluku smo donijeli suglasno jer želimo pomoći Sloveniji u ovim teškim trenucima. Konstruktivno ćemo djelovati da dođe do zaokreta u slovenskoj politici', rekao je na kraju konferencije te stranke u Mariboru njen predsjednik Igor Lukšič.

Lukšić je dodao da se proces čišćenja slovenske politike odlaskom političara koje opterećuju korupcijske afere mora nastaviti, te da će zbog toga za godinu dana nakon nastupa nove vlade Alenke Bratušek biti potrebno održati parlamentarne izbore, kako bi svoj glas o povjerenju politici dali birači.

U međuvremenu nova prijelazna vlada mora osigurati stručni pristup i zaokret u ekonomskoj politici i postaviti temelje za gospodarski oporavak, ocijenio je Lukšič.

>>
Većina Slovenaca smatra da će Bratušek uspjeti sastaviti vladu

Socijalni demokrati su na konferenciji podržali i izbor svog kandidata za novog gradonačelnika Maribora, na skorašnjim prijevremenim izborima za gradonačelnika drugog po veličini slovenskog grada. To je Matjaž Frangež, bivši parlamentarni zastupnik SD-a.

Bratušek je za mandatarku nove vlade predložila stranka Pozitivna Slovenija (PS) koju ona vodi, a u njenu vladu namjeravaju osim Socijalnih demokrata ući još Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Građanska lista (GL).

Očekuje se da bi konačna odluka o formiranju nove koalicije mogla biti poznata u srijedu ili četvrtak, kada Bratušek parlament mora obavijestiti o sastavu svoje buduće vlade, odnosno listi ministara. Prema nekim najavama, kandidati za ministre mogli bi biti predstavljeni u parlamentarnim odborima već u petak i subotu idućeg tjedna, dok bi se u parlamentu o novoj vladi glasovalo u tjednu iza toga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene