Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika obitelj slovenskih Roma, koja je prošle jeseni postala jednom vrstom simbola netolerantnog odnosa većinskog stanovništva prema toj manjini, opet je u središtu pozornosti nakon što se u ponedjeljak u suprotnosti sa savjetima vladinih predstavnika vratila na mjesto iz kojeg je protjerana.


Obitelj Strojan u ponedjeljak popodne napustila je svoje privremeno boravište u zgradi u vlasništvu vojske, u Rojama na periferiji Ljubljane, te se vratila u Dečju Vas u općini Ivančna Gorica južno od Ljubljane, potvrdio je njihov odvjetnik Aleksander Čeferin.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

Strojanovi tvrde da su se vratili na zemlju u svom vlasništvu, iako su objekti u kojima su živjeli do iseljenja u međuvremenu srušeni odlukom državne inspekcije, zato jer država nije ispunila obećanje da će im do 15. travnja naći novu lokaciju na kojoj bi mogli živjeti bez sukoba s okolnim mještanima.

Predsjednik državnog povjerenstva za odnose s Romima, ministar okoliša Janez Podobnik izjavio je da se datum do kada bi Strojanovi trebali biti preseljeni na trajnu novu lokaciju nikad nije službeno bio postavljen, te je obitelj pozvao da se u interesu svoje malodobne djece vrati u okolicu Ljubljane, gdje djeca mogu pohađati školu.

Slovenski eletronički mediji javili su u ponedjeljak navečer da
lokalni mještani iz sela Ambrus i još nekih naselja u općini Ivančna Gorica već postavljaju zapreke oko nekadašnjeg romskog naselja i traže odlazak obitelji s kojom su bili u sukobu.

Obitelj Strojan je nakon iseljenja nekoliko mjeseci bila smještena u izbjegličkom centru u Postojni, a kasnije je privremeno premještena u okolicu Ljubljane, u dogovoru s vladom koja je obećala da će im naći novu lokaciju za njihovo naselje jer ranija ne ispunjava komunalne uvjete.