Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Mađara, i Slovenci

Cerar poručio: Ako se priljev izbjeglica nastavi, dignut ćemo ogradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da nije pristaša žičanih ograda, ali ako se priljev izbjeglica nastavi, morat će razmisliti o stavljanju fizičke prepreke na granicu.

Slovenija želi europska rješenja za upravljanje valom izbjeglica te će se u slučaju nedostatka suradnje susjednih zemalja ili EU biti prisiljeni intenzivirati svoje postupke, a to uključuje podizanje ograde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najave iz Slovenije Milanović: 'Neću sjediti prekriženih ruku i gledati kako nas ožičuju' Slika nije dostupna Bez dogovora Ako Slovenija ne prihvati hrvatsku pomoć mogli bi se naći u ozbiljnom problemu

Nakon obilaska izbjegličkog kampa u Brežicama slovenski premijer Miro Cerar rekao je kako bi na izbjeglički val Slovenija mogla reagirati i podizanjem ograde. Naglašava kako iako nije pristalica postavljanja ograde, ne isključuju mogućnost postavljanja prepreka na granici s Hrvatskom, piše STA.

EK: Nema nacionalnog rješenja za izbjegličku krizu

Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Tomić u Brežicama je pitala slovenskog premijera zašto Slovenija nije prihvatila plan koji je danas dogovoren sa Srbijom, a to je da Hrvatska izravno vlakovima vozi migrante prema austrijskoj granici.

Slovenski premijer Cerar nema argumenata. Za odgovor na to pitanje uputio nas je prema ministrici unutarnjih poslova. Ona je na to pitanje odgovorila da se Hrvatska ne ponaša 'europski'.

Također pitali smo zašto nismo prihvatili hrvatsku ponudu da slovenski policajci zajedno s hrvatskim kolegama u vlakovima koji voze od Tovarnika do Brežica, zajedno popisuju migrante kako bi se skratilo ovo njihovo čekanje i zadržavanje, međutim, ni na to pitanje nismo dobili odgovor. Također je slovenski premijer odgovorio da pitamo hrvatske kolege te da ne mogu prihvatiti takvu ponudu.

Slovenija se teško nosi s izbjegličkom krizom. U kampu koji je prije nego je izgorio mogao primiti nekoliko stotina ljudi, sada se nalazi nekoliko tisuća ljudi, a stalno ih pristiže još, pa nije teško zamisliti kakav kaos ondje sada vlada.

Podsjetimo, od početka izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo 227.157 migranata, a nakon zatvaranja mađarske granice, usmjeravaju se prema Sloveniji na putu do zapadne Europe. Međutim, Slovenci imaju poteškoća u suočavanju s ovim izazovom, pa se već dogodilo nekoliko incidenata poput zapaljenja šatora u kampu, sukoba koji je završio izbadanjem, izbjeglica i migranata koji cijelu noć kisnu dok čekaju na ulazak u kamp.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene