Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključ je suradnja

EK: Nema nacionalnog rješenja za izbjegličku krizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cilj sastanka čelnika zemalja zapadnobalkanske migrantske rute, koji je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sazvao za nedjelju, jest pojačati suradnju među tim zemljama, jer za migrantsku krizu nisu moguća rješenja na nacionalnoj nego na kolektivnoj razini i zemlje članice EU-a ne mogu prebacivati odgovornost na susjednu zemlju, izjavio je u petak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

"Cilj sastanka je pojačati suradnju, konzultacije i operativne akcije u suočavanju s krizom s kojom su suočene zemlje duž zapadnobalkanske migrantske rute. Proteklih nekoliko tjedana postalo je jasno da ne može biti nacionalnih rješenja za ovaj problem i zemlje članice ne mogu prebacivati odgovornost na susjede. Samo europski, kolektivni, prekogranični pristup utemeljen na suradnji može uspjeti", izjavio je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ususret summitu Brdo-Brijuni Milanović i Tusk o izbjegličkoj krizi i mogućim rješenjima Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Bavarska optužuje: Ponašanje Austrije opterećuje međusobne odnose'

U Komisiji ističu da kroz suradnju svih zemalja žele postići da se protok migranata stavi pod kontrolu. Izvori u Europskoj komisiji kažu da stanje na granici između Hrvatske i Slovenije nije pod kontrolom i zamjeraju Hrvatskoj zbog nedostatka suradnje i komunikacije.

Njemačka počinje s protjerivanjem oko 200.000 ekonomskih migranata

Gotovo 50.000 izbjeglica iz Grčke kreće prema zapadnoj Europi - i Hrvatskoj

Na Junckerov poziv na sastanak u nedjelju odazvali su se svi pozvani i potvrdili svoj dolazak.

Na mini-summitu će sudjelovati hrvatski premijer Zoran Milanović, zatim austrijski kancelar Werner Faymann, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras, Mađarske Viktor Orban, Slovenije Miro Cerar, Srbije Aleksandar Vučić te predsjednici Rumunjske Klaus Iohannis i Makedonije Gjorge Ivanov.

Na sastanku će sudjelovati predsjednici Europskog vijeća i Parlamenta Donald Tusk i Martin Schulz, luksemburški ministar vanjskih poslova, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a, Jean Asselborn, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, predstavnici Frontexa, europske agencije za granice te Europskog ureda za azil. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene