Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova reagiralo je u srijedu na tvrdnje da je Slovenija "prepustila" Hrvatskoj policijsku kontrolu na "spornim" graničnim područjima uz rijeku Muru i da je Hrvatska jednostrano promijenila napise na graničnim oznakama uz tromeđu Slovenije, Mađarske i Hrvatske na parceli "Murska šuma", o čemu su proteklih dana javljale komercijalne postaje POP-TV, A-kanal, te neki drugi tiskani i elektronički mediji.


Slovenija je 1995. i 1996. godine na svojoj granici s Mađarskom na granične oznake na kojima je bilo napisano SFRJ napisala RS, što je u isto je vrijeme na svojoj granici s Mađarskom učinila Hrvatska a jedan dio granice prema Mađarskoj "vjerojatno je dvojno evidentiran" i to područje između točaka A650 i B1, navodi se u priopćenju MUP-a.

Vezani članci Oblak i šuma Čista idila: Zabilježili prekrasan prizor oblaka koji prodire u jesensku šumu Provjereno o umirovljenom policajcu Ivi Iveziću Umirovljeni policajac postao strah i trepet u selu, mještani očajni: Provjereno istražuje kako je došao u posjed polovice zemljišta sela

"Operativnom kontrolom ustanovili smo da je na području koje je dvojno evidentirano ponovno uklesana oznaka RH. Stanje dvojne evidencije potječe iz 1957. - na slovenskoj je strani katastarska općina Pince, a na hrvatskoj katastarska općina Novakovec", navodi slovenski MUP, ali dodaje da slovenska policija nadzire spomenuto područje.

"Usporedbom koja je obavljena 1996. ustanovljeno je da je to područje evidentirano dvojno, to jest u obje države. Slovenska policija cijelo područje na lijevoj obali Mure, dakle i na tromeđi s Mađarskom redovito kontrolira i prati sve događaje. Dakle, na tom se području provodi slovenska jurisdikcija. To je u skladu s poštivanjem stanja na dan 25. lipnja 1991. godine. To stanje su dužne poštivati Slovenija i Hrvatska prema međunarodnom pravu i Brijunskoj izjavi o izbjegavanju incidenata. Zato nema razloga za pretpostavke da je Slovenija to područje prepustila Hrvatskoj ili da je Hrvatska prisvojila to područje", navodi se u izjavi slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova.