Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski MUP o graničnom stanju u "Murskoj šumi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova reagiralo je u srijedu na tvrdnje da je Slovenija "prepustila" Hrvatskoj policijsku kontrolu na "spornim" graničnim područjima uz rijeku Muru i da je Hrvatska jednostrano promijenila napise na graničnim oznakama uz tromeđu Slovenije, Mađarske i Hrvatske na parceli "Murska šuma", o čemu su proteklih dana javljale komercijalne postaje POP-TV, A-kanal, te neki drugi tiskani i elektronički mediji.

Slovenija je 1995. i 1996. godine na svojoj granici s Mađarskom na granične oznake na kojima je bilo napisano SFRJ napisala RS, što je u isto je vrijeme na svojoj granici s Mađarskom učinila Hrvatska a jedan dio granice prema Mađarskoj "vjerojatno je dvojno evidentiran" i to područje između točaka A650 i B1, navodi se u priopćenju MUP-a.

Pročitajte i ovo Oliver Vlainić i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Netko je posjekao nekoliko tisuća kvadrata državne šume i zatrpao to s nekoliko tisuća kubika smeća: "Zatekli smo bager..." Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih

"Operativnom kontrolom ustanovili smo da je na području koje je dvojno evidentirano ponovno uklesana oznaka RH. Stanje dvojne evidencije potječe iz 1957. - na slovenskoj je strani katastarska općina Pince, a na hrvatskoj katastarska općina Novakovec", navodi slovenski MUP, ali dodaje da slovenska policija nadzire spomenuto područje.

"Usporedbom koja je obavljena 1996. ustanovljeno je da je to područje evidentirano dvojno, to jest u obje države. Slovenska policija cijelo područje na lijevoj obali Mure, dakle i na tromeđi s Mađarskom redovito kontrolira i prati sve događaje. Dakle, na tom se području provodi slovenska jurisdikcija. To je u skladu s poštivanjem stanja na dan 25. lipnja 1991. godine. To stanje su dužne poštivati Slovenija i Hrvatska prema međunarodnom pravu i Brijunskoj izjavi o izbjegavanju incidenata. Zato nema razloga za pretpostavke da je Slovenija to područje prepustila Hrvatskoj ili da je Hrvatska prisvojila to područje", navodi se u izjavi slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene