Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski mediji u srijedu popodne opširno izvješćuju o povratku Vojislava Šešelja iz haaškog pritvora u Beograd, upozoravajući na psihološke posljedice koje bi to moglo imati na širi prostor zbog Šešeljeve uloge u politici etničkog čišćenja u vrijeme Slobodana Miloševića, za raspada bivše Jugoslavije.


Iako je Šešelj danas samo "sjena" onoga što je bio i predstavlja samo "relikt prošlosti" zastrašujuća je "četnička ikonografija" kojom su nekadašnjeg Miloševićeva suradnika dočekali njegove pristaše u Beogradu, navodi poslijepodne u komentaru Slovenski radio te dodaje da je Šešeljeva Radikalna stranka zadnjih godina u Srbiji izgubila političku snagu pa na zadnjim izborima nije ušla u srbijanski parlament.

Vezani članci Gordan Grlić Radman (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Radman: "Antihrvatska histerija u Srbiji je nepotrebna, a njen generator je..." Red za cijepljenje u Srbiji Srbija nagrađuje građane koji se cijepe: Na punktu u trgovačkom centru nastao kaos

"No, znakovito je da je danas srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a premijer Aleksandar Vučić, a oni su bili drugi i treći čovjek u Šešeljevoj stranci", navodi Slovenski radio, ali dodaje da je među njima prije više godina došlo do razlaza i da sada Nikolić i Vučić, nakon što su se odrekli "Šešeljeva ekstremizma" zagovaraju "europske vrijedosti" i put prema Europskoj uniji.

VIDEO Doček Šešelja u Beogradu: Braćo i sestre, Haag me brutalno izbacio iz tamnice!

Isti izvor navodi da je Šešelj za vrijeme bivše Jugoslavije bio protivnik "Titova režima" i disident te da se u to vrijeme često sastajao i sa slovenskim istomišljenicima.

"Delo" navodi da je Šešelj pušten iz zatvora nakon 12 godina zbog bolesti i uz jamstva srbijanske vlade, ali da unatoč dugotrajnom suđenju nije doživio presudu nego je tri puta osuđen na zatvorske kazne zbog nepoštovanja haaškog suda.

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da su popodne Šešelju u Beogradu njegove pristalice priredile "velik doček" s transparentima potpore, zastavama njegove stranke i Srbije, a prenosi i izjave udruga žrtava etničkog čišćenja i ratnih zločina iz regije koji su zabrinuti Šešeljevim puštanjem na slobodu, bez osuđujuće presude. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook