Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal s arbitražom

Slovenski ministar vanjskih poslova razmišlja o ostavci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u nedjelju da ne isključuje davanje ostavke zbog skandala u arbitraži o granici s Hrvatskom.

"Sve opcije su otvorene, o tome će odlučiti predsjednik vlade", kazao je Erjavec u prvoj javnoj izjavi novinarima nakon izbijanja afere "Pirangate".

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Prva rasprava u proljeće Hrvatska i Slovenija odgovorile na podneske arbitražnom sudu

Time je reagirao na izjavu oporbenog čelnika Janeza Janše da bi nakon afere Erjavčeva ostavka bila "čin političke higijene".

Janša smatra da bi uz ostavku slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca te službenice ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik posljedice morao snositi i šef diplomacije koji o kompromitantnim razgovorima možda nije bio sasvim neinformiran.

Erjavec je novinarima rekao da ga je afera koju slovenski mediji i dužnosnici nazivaju "obavještajnom" iznenadila.

Slovence brine prisluškivanje... A što je s nedopuštenim ponašanjem slovenske strane?

On je prvi slovenski dužnosnik koji je posredno priznao da su snimke spornog razgovora Sekoleca i Drenik koje su objavili hrvatski mediji autentični.

"Nameće mi se pitanje kako je bilo moguće prisluškivanje fiksnih domaćih telefona. Bio bih međutim više zabrinut da se to dogodilo s telefonima u ministarstvu jer bi to postavilo pitanje kakvu zaštitu imamo", kazao je Erjavec.

Dodao je da osobno nije znao za razgovore Sekoleca i Drenik te da je njegov optimizam koji je prije par mjeseci u vezi s ishodom arbitraže iznio jednoj lokalnoj televiziji bio utemeljen na osnovi razgovora s odvjetnicima, a ne sa Sekolcem i Drenik.

Skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se Sekolec i Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Njih dvoje su u međuvremenu dali ostavke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene