Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada dala je u javnu raspravu prijedlog novog obiteljskog zakona koji će jamačno izazvati mnogo rasprava i kontroverza jer bračnu zajednicu određuje kao životnu zajednicu dviju osoba različita ili istog spola, a dopušta i mogućnost da djecu posvajaju i istospolni partneri.


'Zakonom želimo izjednačiti zajednicu istospolno orijentiranih partnera s drugim oblicima obiteljskih zajednica', izjavio je, predstavljajući na konferenciji za novinare vladin prijedlog, ministar obitelji i socijalnih pitanja Ivan Svetlik.

Zabranjuje se i fizičko kažnjavanje djece

Vezani članci Slika nije dostupna NAJNOVIJE BROJKE: Gdje je najviše neoženjenih, a gdje neudanih? Slika nije dostupna Povijesna odluka slovenskog ustavnog suda o istospolnim parovima

Uz to, novi bi zakon o obitelji, bude li prihvaćen najprije u javnoj raspravi a potom u parlamentu, zabranio fizičko kažnjavanje djece u obitelji. Mjere zaštite u korist djece prenijele bi se sa socijalnih služba na sudove, a interese djece branili bi posebni 'zagovornici' njihovih prava. Novi prijedlog obiteljskog zakona u žarište stavlja dobrobit djeteta, a zadržana je ravnopravnost bračnih partnera iz dosadašnjeg zakona, objasnio je Svetlik.

Očekuju oštro protivljenje

Očekuje se da će se prijedlogu zakona oštro suprotstaviti konzervativne stranke desnog centra, ali i Katolička crkva, jer drži da obitelj u pravom smislu riječi može biti samo životna zajednica osoba različita spola. Neke promjene obiteljskog zakona potaknuo je i ustavni sud, prihvativši žalbu istospolnih udruga na to da zakon o istospolnim zajednicama, donesen prije dvije godine, u nekim odredbama diskriminira homoseksualno orijentirane osobe jer nemaju pravo nasljeđivanja preminulog partnera s kojim su živjele u trajnoj vezi. (Hina)