Samoniklo bilje i gljive bogu biti ukusni i zdravi ručak
Piše Tina Kosor,
28. listopada 2012. @ 20:42
komentari
Slika nije dostupna
Zdravo se ručalo u Sinju. Osušeni vrganji, ukiseljeni šampinjoni, salata od ljubičica te čaj od hajdučke trave.
Podijelite
Maslačak ubran za nedjeljni ručak nije jedino jestivo cvijeće, ukusne su i tratinčice i ljubičice. 'Listovi ljubičica su jestivi, kuhaju se kao zelje, izmiješa se sa svim ovim drugim travama', rekla je Radmila Grga.
'Listove hajdučke trave ili stolisnika beremo da bi ih stavili u varivo. Čaj od stolisnika ili hajdučke trave je izvrstan za zarastanje unutarnjih ranica', rekla je Snježanka Jadrijević. A poslije kiše, naravno u šumi se može pronaći puno gljiva.
'Panjevčice, vrsta panjevčice, jestive su, ali mogu izazivati probavne smetnje. Ako se prokuhaju i onda spremaju, nema problema, jede se samo klobuk', rekla je Jasminka Šego. A jesensko bogatstvo gljiva dobro je pripremiti za zimnicu. Primjerice vrganji su dobri osušeni, a gljive se mogu i kiseliti.
'Ima više načina kako ih pripremati, kad se pravilno ukisele mogu se čuvati do godinu dana', rekao je Branko Šego iz gljivarske udruge Sunčanica Sinj. U čarobnom svijetu gljiva mnogo je i onih ljekovitih poput hrastove sjajnice.
'Gljiva koja popravlja imunitet, koja je antikancerogena jedna od najboljih, najjačih kancerogenih gljiva koje ja znam', rekao je Šego. A zdrava je i ova salata napravljena od onog ubranog bilja s početka priče. Samo još u nju dodati i cvijet dragoljuba.