Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radit će za opće dobro

Slovenija: Roditelji bebe umrle zbog zanemarivanja i pothranjenosti osuđeni na uvjetnu kaznu

Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages
Roditelje 10-mjesečne bebe, umrle u ljubljanskoj bolnici zbog neliječene upale pluća i akutne pothranjenosti, slovenski je sud osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine, a odslužit će je radom za opće dobro, nakon nagodbe kojom su priznali svoju krivnju za zanemarivanje djeteta, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Dijete je u bolnicu primljeno sa samo 3600 grama težine, a tragičan slučaj dogodio se još 2011. godine te pobudio veliku pozornost javnosti i socijalnih službi jer je fakultetski obrazovani par iz Mirne Peći, s još petoro druge djece, i prije tragičnog slučaja odbijao njihovo liječenje i zdravstvene preglede.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Bili su uvjereni vegani i hranili se samo povrćem, ali i zagovornici "prirodnog" načina liječenja bez pomoći medicine i lijekova, a takav su životni stil onda nametnuli i svojoj djeci.

Optužnica protiv njih bila je podnesena tek 2014. godine nakon brojnih medicinskih ekspertiza, najprije zbog kaznenog djela uzrokovanja smrti zanemarivanjem jer dijete, unatoč izrazitoj pothranjenosti, kašlju, teškom disanju i općem slabom stanju nisu odveli liječniku pa je na kraju umrlo u bolnici od posljedica upale pluća koja je dovela do trovanja krvi.

Tijekom istražnog postupka utvrđeno je da su sva njihova djeca imala brojne zdravstvene teškoće jer im nisu osigurali uravnoteženu prehranu potrebnu za normalan razvoj.

Više je djece, kako su pokazali naknadni medicinski nalazi, imalo osteoporozu, nedostatak željeza i drugih organizmu potrebnih tvari, a kod jednog su otkrivene i promjene u mozgu zbog nedostatka vitamina B12. Osim toga, djeca nisu bila ni cijepljena jer se ni cijepljenje nije uklapalo u životni stil i svjetonazor roditelja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene