Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Premijer Janša i "pivovarski tajkun" na sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša i direktor Pivovarne Laško Boško Šrot najavili su u ponedjeljak jedan protiv drugog pokretanje civilnih parnica za povredu časti i dobrog imena u priči o "tajkunizaciji" ali će se, u slučaju da ne dođe do prethodne pomirbe, taj predmet pred sucima naći nakon izbora.

Janša je u ponedjeljak preko odvjetnika najavio tužbu protiv Šrota zbog njegovih izjava za mariborski list "Večer" u kojima je premijerovu borbu protiv "tranzicijskih tajkuna" prikazao kao Janšinu osvetu nakon što mu nije uspjelo osigurati trajan utjecaj u medijskim kućama u vlasništvu Pivovarne Laško.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Zbog "lažnih izjava" Šrota, posebno tvrdnji da se i Janša ponaša kao "tajkun", te da mešetarenjem dionicama nekih državnih poduzeća svjesno ugrožava radna mjesta u nekim nerazvijenim dijelovima zemlje, najavljeno je da će se u privatnoj parnici od direktora i suvlasnika Pivovarne Laško zahtijevati 5 milijuna eura na račun humanitarnih organizacija, ako izjave ne povuče.

Izjave Šrota su neistinite i njima je on prešao "sve granice dopustivog dijaloga u demokratskom društvu", naveli su u izjavi Janšini odvjetnici koji ocjenjuju da je cilj takvih navoda škoditi Janši u izbornoj kampanji koja je u punom toku.

Reagirajući na premijerovu tužbu, Pivovara Laško popodne je objavila da će tužiti Janšu zbog "sustavnog blaćenja" jedne od najvećih slovenskih kompanija. Pivovarna Laško u priopćenju kojom je najavila tužbu navodi da je premijerova tužba "propagandni manevar" i da ju je premijer pokrenuo, kako ne bi trebao odgovoriti na Šrotove navode da su neka poduzeća u državnom vlasništvu koja su bila prodana u vrijeme Janšine vlade u međuvremenu propala, a radnici ostali bez posla.

Tema "tajkunizacije" Slovenije, odnosno privatizacijski procesi koje su izveli menadžeri u središtu su ovogodišnje kampanje za parlamentarne izbore koji se održavaju 21. rujna.

Janša tvrdi da mu je potreban još jedan premijerski mandat kako bi presjekao veze "tajkuna" i politike i nepravilnosti u privatizaciji koje su se dogodile u 12 godina vladavine lijevog centra.

Oporbene stranke tvrde da je do najvećih "tajkunskih priča" došlo upravo u vrijeme Janšine vlade i da se on s "tajkunima" posvađao nakon što mu nije uspio plan da se izvedenom prodajom državnih dionica u trgovačkom lancu Mercator, Šrotovoj Pivovari Laško i Istrabenzu domogne trajnog medijskog utjecaja u nekim vodećim informativnim poduzećima poput "Dnevnika", "Večeri" i "Dela".

Šrota je Janša u pola godine više puta apostrofirao kao vodećeg tajkuna, odnosno predstavnika "tranzicijskog kapitala" koji preko medija želi utjecati na politiku i smijeniti njegovu vladu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene