Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je odlučila stati na kraj unosnom poslu stranih agencija koje dovode tzv. "off-the-road" turiste, skupine u teškim terenskim vozilima koje jure šumama i stranputicama, uništavajući prirodni okoliš i plašeći divljač, unatoč uredbi o zabrani vožnje u prirodnom okolišu.


Veću skupinu Švicaraca u devet vozila, koji su ušli iz Italije, tako su policija i šumarska inspekcija ovih dana zaustavili blizu Postojne, a pri tome im je pomogla činjenica da je agencija ekspediciju reklamirala na internetu kao uzbudljivu avanturu "po slovenskim prašumama, na području gdje žive medvjedi", piše u četvrtak ljubljansko "Delo". 

Vezani članci Meso/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šest slovenskih tvrtki povuklo iz prodaje meso sumnjivog porijekla Miha Kordiš (Foto: Facebook) Mladi slovenski zastupnik kolege na Facebooku nazvao "svinjama" jer su glasovali za nove porezne stope

List navodi da Slovenija zbog svoje pošumljenosti i bogatstva biljnog i životinjskog svijeta među motoriziranim turistima te vrste važi kao prvorazredna destinacija, pa je u specijaliziranim vodičima reklamiraju kao "Off The Road Paradise", odnosno raj na zemlji.

Švicarski organizator prekinute ture bez prosvjeda je platio skoro 2500 eura kazne, ali stručnjaci tvrde da su globe preniske, odnosno skoro simbolične, te da bi ih trebalo povećati, tim prije jer se uredbe o zabrani vožnje u prirodnom okolišu ne drže ni svi domaći turisti i izletnici.

"Stranci koje uhvatimo i oglobimo ne prosvjeduju nego plate i otiđu, ali je prava muka naplatiti kaznu od naših prekršitelja", kazao je za "Delo" direktor državnog šumarskog zavoda u Postojni Anton Smrekar.

Zbog divljanja automobilista i motorista po šumama neki su privatni vlasnici svoje parcele ogradili ili na određenim mjestima postavili rampe. Nadležni inspektori tvrde da su pred prekršiteljima prilično nemoćni i da je efikasnu kontrolu moguće voditi samo usklađenim djelovanjem s policijom i lovačkim društvima.

Uredba o zabrani vožnje u prirodnom okolišu uključuje i zabranu parkiranja, no tu je mnogo nereda, osobito u vrijeme sezona skupljanja prirodnih plodova - gljiva, kestenja i šumskog voća, te na skijalištima i mjestima održavanja sportskih priredbi na otvorenom.