Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DEŽELA MIJENJA PRAVILA

Ovorena još jedna vrata: Hrvati će se za koji dan moći bez radne dozvole zaposliti u još jednoj zemlji EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski državljani bit će od 1. srpnja na tržištu rada u Sloveniji izjednačeni s državljanima drugih članica Europske unije i moći će se zapošljavati bez radnih dozvola, potvrdilo je u petak slovensko ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

S obzirom na sadašnju situaciju na slovenskom tržištu rada, nisku stopu nezaposlenosti i velik nedostatak radne snage, nije bilo potrebe da se prijelazni režim ograničenja za Hrvate na slovenskom tržištu rada produži za još dvije godine, objavilo je ministarstvo.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar (Foto: AFP) Bio je i njezin osnivač Miro Cerar napustio stranku koja je nosila njegovo ime: "Već odavno to nije stranka Mire Cerara"

Vlada odlazećeg premijera Mire Cerara u ožujku je donijela prijedlog zakona kojim bi tržište rada u Sloveniji za hrvatske tražitelje posla ostalo zatvoreno još do 30. lipnja 2020., unatoč rezervama koje je na taj prijedlog imala slovenska Gospodarska komora i neki ministri u vladi, te ga poslalo u parlament, ali on nije prihvaćen sobzirom na nedostatak vremena zbog raspuštanja parlamenta i prijevremene izbore.

Slovenski gospodarstvenici navode da se lani u Sloveniji s radnim dozvolama zaposlilo između tisuću i dvije tisuće Hrvata kojima će sada rad biti olakšan, a računa se i na dodatni priljev radnika iz Hrvatske, osobito u krajevima uz samu granicu.

Među većim poslodavcima koji traže kvalificirane radnike su na primjer turističke organizacije, poduzeća za održavanje cesta i Renaultov pogon u Novom Mestu, a traže se i liječnici i medicinske sestre. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene