Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zapad: Slovenija je bila dio nedemokratskog svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li Slovenija prije 20 godina bila iza željezne zavjese, kako je pred Europskim parlamentom nedavno izjavio premijer Janez Janša ili je takva tvrdnja povijesna krivotvorina, kako misli zastupnik oporbenih socijaldemokrata (SD) Miran Potrč?

Tema je to koja se otvorila u danas u slovenskom parlamentu, a naknadno će se odlučiti hoće li se na izvanrednoj sjednici o tome raspravljati. 

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Slika nije dostupna Janša pooštrava mjere Unatoč prosvjedima, slovenska vlada donijela odluku: Zaposleni u državnim službama moraju imati potvrdu o cijepljenju

Miran Potrč je, postavljajući zastupničko pitanje, Janšu zamolio da Sloveniju ubuduće ne predstavlja kao državu koja je bila iza željezne zavjese, kako je to učinio u Strasbourgu prigodom predstavljanja prioriteta slovenskog predsjedništva u Europskoj uniji.

Janša je odgovorio da on to obično ni ne čini, ali da je na Zapadu neupitno da je Slovenija, sve dok nije izašla iz Jugoslavije bila dio nedemokratskog svijeta u kojemu nije bilo izbora i tržišne ekonomije, ali je bilo političke represije i progona disidenata.

Janša je pri tom citirao znamenitu Churchillovu izjavu iz 1946.
godine da se spustila nevidljiva željezna zavjesa od Baltika do Tršćanskog zaljeva koja dijeli demokratski svijet od nedemokratskog. 

Potrč mu je odgovorio citatom iz Wikipedije da je u Jugoslaviji do njenog raspada bilo i dobrog i lošeg, ali da se ona razlikovala od zemalja sovjetskog bloka, te da Titova Jugoslavija nije bila ni u Varšavskom paktu ni u SEV-u koji je okupljao zemlje s planskom privredom sovjetskog tipa.

Janša je onda rekao da mu nije jasno zašto se slovenski parlament mora baviti irelevantnim ideološkim stvarima umjesto da se bavi pitanjima europske budućnosti, te replicirao Potrču tvrdnjom da u sovjetskom bloku formalno nije bila ni Albanija iako je nesumnjivo Churchill mislio i na nju kad je govorio o spuštanju željezne zavjese.

Potrč se onda pozvao na izjavu novog slovenskog predsjednika Danila Tuerka u kojoj tvrdi da reducirana povijest i nije povijest nego manipulacija.

Predsjednik parlamenta France Cukjati raspravu je zaključio
konstatacijom da će zastupnici sljedećih dana glasovanjem odlučiti o Potrčevu prijedlogu da se o aporijama iz slovenske novije povijesti održi posebno zasjedanje.

Janša je Churchillovu metaforu o željeznoj zavjesi upotrijebio u svom uvodnom nastupu pred Europskim parlamentom prije dva tjedna kad je, prikazujući velike uspjehe Slovenije u razdoblju nakon stjecanja neovisnosti, rekao da kao nekadašnji disident kojega su prije dvadeset godina u Jugoslaviji progonili i zatvorili nije mogao ni sanjati da će jednom govoriti u Strasbourgu i to kao premijer države koja kao prva od zemalja "iza željezne zavjese" preuzima tako važnu funkciju- predsjedanje EU-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene