Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Guverner upozorio na previsoku inflaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska ekonomija je u "relativno dobroj kondiciji", ali buduća vlada mora računati na moguće smanjivanje dosadašnjih stopa rasta u uvjetima sada previsoke inflacije, upozorio je u utorak guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec na tradicionalnom susretu s domaćim gospodarstvenicima u Kopru.

"Željeli bismo da se inflacija smiri i dođe na razinu predviđenu u eurozoni", rekao je Kranjec, dodajući da će budućoj vladi predložiti da politika plaća bude održiva, kako ne bi negativno utjecala na inflaciju i konkurentnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV Inflacija; ilustracija - 1 U europskom vrhu Neke Vladine politike hrane inflaciju: Cijene rastu, ali sporije, od nas je gora samo Belgija

"Rast plaća mora ići ispod inflacije, a produktivnost treba povećati na europsku razinu", rekao je Kranjec.

Njegova izjava dolazi dva dana nakon parlamentarnih izbora, a sadašnji premijer Janez Janša i njegov vjerojatni nasljednik na tom mjestu Borut Pahor o tom su pitanju tijekom izborne kampanje izražavali suprotna stajališta.

Pahor je najavio da buduća vlada mora računati na smanjivanje gospodarskog rasta, suočiti se s izazovima koje donosi usklađivanje politike plaća sa sindikatima i poraditi na smanjenju inflacije.

Janša je s druge strane visoke stope rasta i njihov nastavak iznosio kao glavne adute svoje vlade. U vezi s mogućim smanjivanjem gospodarskog rasta iznosio je da u Europi nema najava recesije i da ona u Sloveniji nije "niti na vidiku" budući da se postignuti ekonomski rezultati baziraju na izvozu i realnom sektoru, a ne na financijskim uslugama ili špekulativnom kapitalu.

Prošle je godine u Sloveniji zabilježena rekordna stopa gospodarskog rasta od 6,8 posto, ali je inflacija, koja trenutačno iznosi šest posto, udvostručena u odnosu na onu koja je zabilježena kad je Slovenija prije skoro dvije godine preuzela zajedničku europsku valutu i najviša je u eurozoni.

Kranjec je, međutim, menadžerima slovenskih poduzeća u utorak u Kopru rekao da je prebrzi gospodarski rast iz zadnjih 16 mjeseci doveo i do povećanja inflacije jer su poslodavci zbog malog tržišta radne snage morali popuštati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene