Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednogodišnja odgoda

Slovenija će tražiti odgodu izvršenja odluke Strasbourga o 'izbrisanima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada zamolit će Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu za jednogodišnje produženje roka u kojemu bi morala ponuditi shemu odštete za 'izbrisane' neslovence kojima je nakon osamostaljenja Slovenije ukinula pravo boravka jer nisu imali ili nisu dobili slovensko državljanstvo, potvrdio je u četvrtak nakon sjednice vlade slovenski ministar za unutarnje poslove Gregor Virant.

Radi se o više od 23.000 osoba s područja nekadašnje SFRJ. Prema prvoj presudi u slučaju šestorice "izbrisanih" koji su tužili Sloveniju Europski sud za ljudska prava donio je 26. lipnja prošle godine presudu prema kojoj bi u roku godine dana slovenska vlada trebala prihvatiti mehanizam, odnosno shemu za isplatu odšteta "izbrisanima", dok je spomenutoj šestorici morala isplatiti odštete za nematerijalnu štetu u iznosu po 20.000 eura.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

>> Slovenija će 'izbrisanima' morati isplatiti 500 milijuna eura odštete!

S uspostavljanjem akcijskog plana za izradu sheme za odštete "izbrisanima" započela je uz velika zakašnjenja prijašnja vlada Janeza Janše, a sadašnja koju vodi premijerka Alenka Bratušek odlučila je u četvrtak da će zbog vremenskog tjesnaca tražiti od Strasbourga odgodu za rok u kojemu bi morala izvršiti presudu.

Ministar unutarnjih poslova Gregor Virant izjavio je novinarima da će nova vlada pokušati dobiti jednogodišnju odgodu za izvršenje presude, ali će do kraja ove godine kroz parlament potvrditi zakon koji bi "izbrisanima" koji se s tim slože ponudio mogućnost prihvaćanja odštete u paušalnom iznosu preko postupka na upravnom sudu, dok bi oni koji to ne bi prihvatili imali mogućnost podnošenja sudskih tužbi za materijalnu štetu za koju misle da im je brisanjem slovenskog domicila bila nanijeta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene