Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeni životi

Slovenija će 'izbrisanima' morati isplatiti 500 milijuna eura odštete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud za ljudska prava je Sloveniji naložio da tužiteljima isplati po 20 tisuća eura odštete u roku od godinu dana.

Slovenske su vlasti u tajnosti 26. veljače 1992. godine izbrisale iz registra više od 25.000 osoba sa stalnim prebivalištem u Sloveniji, a koji su bili porijeklom iz drugih republika bivše Jugoslavije. 'Izbrisani' su ostali bez ičega - radnici su izgubili posao, umirovljenici mirovine i zdravstvenu zaštitu, a studenti indekse, prenosi Novi list. 

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Potpisan dogovor Slovenija će SAD-u platiti dio duga bivše Jugoslavije

>> Amnesty kritizira Sloveniju zbog 'izbrisanih' i Roma

20 godina kasnije, od 11 izbrisanih koji su tužili Sloveniju u Strasbourgu, sud je udovoljio podnescima 6 tužitelja. Četiri tužitelja su odbijena zbog procesnih razloga, a jedan je umro prije nego je dočekao presudu.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da Slovenija tužiteljima mora isplatiti po 20 tisuća eura odštete, a Sloveniji dao rok od godinu dana da obešteti sve izbrisane. Dakle, tom presudom zapravo su pobijedile tisuće izbrisanih u Sloveniji, kojima će Slovenija, ako želi poštovati odluku Europskog suda, morati isplatiti ukupno oko 500 milijuna eura. I to u roku od godinu dana!

Veliki senat suda u Strasbourgu presudio je da je Slovenija u slučaju izbrisanih kršila tri člana Europske povelje o ljudskim pravima, prvi put potvrdivši kako je Slovenija provodila diskriminaciju zbog etničke pripadnosti.

Radi se o prijelomnoj, drugostupanjskoj odluci, koju Slovenija neće moći ignorirati, kao što je ignorirala sve dosadašnje sudske odluke o izbrisanima, među ostalima i dvije odluke slovenskog Ustavnog suda, jednu krajem devedesetih i drugu u prvoj polovici prošlog desetljeća, koje su također nalagale vlastima da riješi problem izbrisanih.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene