Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud za ljudska prava je Sloveniji naložio da tužiteljima isplati po 20 tisuća eura odštete u roku od godinu dana.


Slovenske su vlasti u tajnosti 26. veljače 1992. godine izbrisale iz registra više od 25.000 osoba sa stalnim prebivalištem u Sloveniji, a koji su bili porijeklom iz drugih republika bivše Jugoslavije. 'Izbrisani' su ostali bez ičega - radnici su izgubili posao, umirovljenici mirovine i zdravstvenu zaštitu, a studenti indekse, prenosi Novi list. 

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus Gotovo svaki treći test je pozitivan: Epidemija se kod susjedne zemlje širi gotovo najbrže u Europi Cijepljenje, ilustracija Slovenska oporba: "Ministar mora preuzeti odgovornost i dati ostavku jer je odluku o tom cjepivu donio mimo mišljenja struke"

>> Amnesty kritizira Sloveniju zbog 'izbrisanih' i Roma

20 godina kasnije, od 11 izbrisanih koji su tužili Sloveniju u Strasbourgu, sud je udovoljio podnescima 6 tužitelja. Četiri tužitelja su odbijena zbog procesnih razloga, a jedan je umro prije nego je dočekao presudu.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da Slovenija tužiteljima mora isplatiti po 20 tisuća eura odštete, a Sloveniji dao rok od godinu dana da obešteti sve izbrisane. Dakle, tom presudom zapravo su pobijedile tisuće izbrisanih u Sloveniji, kojima će Slovenija, ako želi poštovati odluku Europskog suda, morati isplatiti ukupno oko 500 milijuna eura. I to u roku od godinu dana!

Veliki senat suda u Strasbourgu presudio je da je Slovenija u slučaju izbrisanih kršila tri člana Europske povelje o ljudskim pravima, prvi put potvrdivši kako je Slovenija provodila diskriminaciju zbog etničke pripadnosti.

Radi se o prijelomnoj, drugostupanjskoj odluci, koju Slovenija neće moći ignorirati, kao što je ignorirala sve dosadašnje sudske odluke o izbrisanima, među ostalima i dvije odluke slovenskog Ustavnog suda, jednu krajem devedesetih i drugu u prvoj polovici prošlog desetljeća, koje su također nalagale vlastima da riješi problem izbrisanih.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju