Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana granice

ŽICA NIJE DOVOLJNA Slovenija spemna poslati još više vojnika na granicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Moramo biti spremni na sve', poručila je slovenskak ministrica obrane.

Slovenska vlada priprema brojne mjere u slučaju zaoštravanja migrantske krize, a ne isključuje niti mogućnost povlačenja slovenskih vojnika iz međunarodnih misija i aktiviranje pričuvnog sastava, kazala je u srijedu ministrica obrane Andreja Katič.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na granicu s Hrvatskom U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana? Slika nije dostupna U strahu od vala migranata SPREMNI ZA DIZANJE OGRADE Slovenija kupuje bodljikavu žicu

"Vojska je spremna pomoći policiji ako to bude potrebno", kazala je Katić novinarima u vezi mogućih dodatnih mjera Slovenije ako Austrija i Njemačka ograniče primanje migranata, a njihov priljev iz Hrvatske se nastavi.

"Moramo biti spremni na sve", kazala je Katič, ne želeći ni potvrditi niti zanijekati da je vlada već naručila žičanu ogradu za obranu južne granice prema Hrvatskoj od vala migranata, o čemu danas pišu mediji, te da je odmah spremna početi s njenim postavljanjem ako bi to bilo potrebno.

Više zastupnika slovenskog parlamenta potvrdilo je međutim kako su informirani da je vlada "išla u kupnju ograde", te da smatraju to normalnom preventivnom mjerom, ali da same tehničke prepreke neće biti dovoljne za zaustavljanje nekontroliranog migrantskog vala jer iza ograde mora biti i "živa sila" koja će je štititi.

SPREMNI ZA DIZANJE OGRADE Slovenija kupuje bodljikavu žicu

Na medijske vijesti o mogućem postavljanju ograde na južnoj slovenskoj "schengenskoj" granici reagirao je čelnik oporbe i bivši premijer Janez Janša, pozdravivši to kao prvi Cerarov "korak naprijed" u sadašnjoj migrantskoj krizi.

Janša je ranije kritizirao Cerarovu vladu tvrdeći da je ignorirala njegove pozive da ogradu na granici počne postavljati onda kad je to napravila Mađarska.

Slovenski parlament u srijedu je započeo raspravu o "stanju na granici s Hrvatskom" koju je zatražila Janšina stranka, ali je rasprava odgođena do četvrtka, sa zahtjevom da se prije toga o problematici u roku 24 sata izjasni predsjednik države i zapovjednik oružanih snaga Borut Pahor.

U međuvremenu, izvanparlamentarna Slovenska pučka stranka (SLS) počela je preko interneta prikupljati potpise za peticiju kojom zahtijeva da se građani izjasne za zaštitu nacionalnih interesa u migrantskoj krizi i postavljanje fizičkih prepreka za zaustavljanje migranata na granici s Hrvatskom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene