Nakon hrvatskoga i slovenski je predsjednik osudio kartu Velike Mađarske Viktora Orbana. No iz njihova ministarstva stigle su dosta mlake osude.

Galerija


Sporni potez mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je objavio povijesnu kartu tzv. velike Mađarske, komentirali su i u Sloveniji. A dok je predsjednik Borut Pahor iznio kritiku, ministarstvo vanjskih poslova tom slučaju nije pridalo posebnu važnost.

Vezani članci Viktor Orban, mađarski premijer, sa zaštitnom maskom na sastanku Europskog vijeća u srpnju 2020. Gotovo stotinu umrlih u jednom danu: Mađarska produljila izvanredno stanje Sjednica predsjedništva stranke Fidesz Plenković se oglasio zbog Orbanove karte velike Mađarske

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da javno ne komentira objavu povijesnih zemljovida u edukativne, studijske i slične svrhe, "osim ako objave nisu jasno povezane s namjerom ili spominjanjem revizionizma".

Nešto rezolutniji bio je predsjednik Borut Pahor koji je rekao za jednu televizijsku postaju da to nije prvi slučaj javnog pojavljivanja karte "velike Mađarske", što se može shvatiti kao izraz teritorijalnih težnji i trebalo bi, kako je naveo, izazvati zabrinutost "demokratske javnosti i politike".

Kazao je da će to prenijeti mađarskom predsjedniku prilikom svog planiranog službenog posjeta Mađarskoj ove godine. Slovenska stranka Ljevica objavila je kako objavu spomenutog zemljovida u Mađarskoj smatra provokacijom koju treba osuditi.

Orban provocira već danima

Mađarski premijer Viktor Orban već nekoliko dana preko svog Facebook profila upućuje dobre želje maturantima uoči ispita, a u srijedu je pred test iz povijesti objavio i globus i povijesnu kartu Mađarske koja obuhvaća Hrvatsku, dio Slovenije i Srbiju, odnosno Vojvodinu.

Ranije u četvrtak hrvatski predsjednik Zoran Milanović je poručio hrvatskim maturantima da uče iz povijesti, ali gledaju u budućnost, reagirajući tako na "kartomana" Viktora Orbana i njegovu objavu povijesne karte tzv. velike Mađarske.

Milanović je na Facebooku poručio da većina europskih zemalja "u ormarima" ima povijesne karte na kojima su njihove zemlje veće nego danas, "ali su one neostvarive i uvijek iritiraju susjede".