Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu pretjerano impresionirani

I Slovenci reagirali na Orbanovu provokaciju kartom Velike Mađarske

Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija VIkotr Orban (Foto: AFP) VIkotr Orban (Foto: AFP) Foto: Afp Viktor Orban (Foto: AFP) Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) Mađarski premijer Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Borut Pahor (Foto: Twitter/Borut Pahor/Screenshot) Galerija 1/4 >>
Nakon hrvatskoga i slovenski je predsjednik osudio kartu Velike Mađarske Viktora Orbana. No iz njihova ministarstva stigle su dosta mlake osude.

Sporni potez mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je objavio povijesnu kartu tzv. velike Mađarske, komentirali su i u Sloveniji. A dok je predsjednik Borut Pahor iznio kritiku, ministarstvo vanjskih poslova tom slučaju nije pridalo posebnu važnost.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na facebooku Milanović na Fejsu: "To je alarm za sve nas" Karta Velike Mađarske PO UKUSU MAĐARA Izjava o "oduzetom moru", nije jedina: Pobrojali smo Orbanove gafove i podsjećanja na Veliku Mađarsku

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da javno ne komentira objavu povijesnih zemljovida u edukativne, studijske i slične svrhe, "osim ako objave nisu jasno povezane s namjerom ili spominjanjem revizionizma".

Nešto rezolutniji bio je predsjednik Borut Pahor koji je rekao za jednu televizijsku postaju da to nije prvi slučaj javnog pojavljivanja karte "velike Mađarske", što se može shvatiti kao izraz teritorijalnih težnji i trebalo bi, kako je naveo, izazvati zabrinutost "demokratske javnosti i politike".

Kazao je da će to prenijeti mađarskom predsjedniku prilikom svog planiranog službenog posjeta Mađarskoj ove godine. Slovenska stranka Ljevica objavila je kako objavu spomenutog zemljovida u Mađarskoj smatra provokacijom koju treba osuditi.

Orban provocira već danima

Mađarski premijer Viktor Orban već nekoliko dana preko svog Facebook profila upućuje dobre želje maturantima uoči ispita, a u srijedu je pred test iz povijesti objavio i globus i povijesnu kartu Mađarske koja obuhvaća Hrvatsku, dio Slovenije i Srbiju, odnosno Vojvodinu.

Ranije u četvrtak hrvatski predsjednik Zoran Milanović je poručio hrvatskim maturantima da uče iz povijesti, ali gledaju u budućnost, reagirajući tako na "kartomana" Viktora Orbana i njegovu objavu povijesne karte tzv. velike Mađarske.

Milanović je na Facebooku poručio da većina europskih zemalja "u ormarima" ima povijesne karte na kojima su njihove zemlje veće nego danas, "ali su one neostvarive i uvijek iritiraju susjede".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene