Miroslav Lajčak (Foto: AFP)
Miroslav Lajčak (Foto: AFP) Foto: Afp

Miroslav Lajčak je bio predsjednik Opće skupštine UN-a kada je sporazum o migracijama usvojen, uslijed najvećeg priljeva izbjeglica u Europi od Drugog svjetskog rata.


Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u petak je povukao svoju ostavku te će ostati u vladi nakon spora oko slovačkog odbijanja UN-ova kompakta o migracijama, stoji u priopćenju njegova ureda.

Vezani članci Sandale HGSS će imati pune ruke posla ove zime, pogledajte prizor od kojeg im je pao mrak na oči Dražen Barišić i Vinko Grgić dovedeni pred suca istrage zbog afere Janaf - 1 Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a

Lajčak, koji je se nije slagao s parlamentarnim odbijanjem tog međunarodnog sporazuma koji treba biti potpisan u Marakešu, rekao je kako je promijenio svoju odluku nakon jamstva premijera Petera Pellegrinija da Slovačka neće mijenjati svoj kurs u Europskoj uniji i NATO savezu.

"Primio sam jasna jamstva da Slovačka neće napraviti korake koji bi bacili sumnju na našu vanjsku politiku", rekao je Lajčak te je dodao kako ne želi oslabiti slovačku vanjsku politiku svojom ostavkom.

Lajčak je bio predsjednik Opće skupštine UN-a kada je sporazum usvojen, uslijed najvećeg priljeva izbjeglica u Europi od Drugog svjetskog rata, gdje mnogi bježe pred sukobima i siromaštvom koji su zadesili Bliski istok, Afriku i šire.

Sporazum, koji će formalno biti usvojen ovaj mjesec, odobren je u srpnju od strane 193 članice UN osim Sjedinjenih Američkih Država, koje su sporazum napustile prošle godine.

U međuvremenu, članice EU-a, među njima i Austrija, Mađarska i Češka odbile su sporazum, naglašavajući tvrdu liniju središnjih i istočnih europskih zemalja koje se protive sporazumu i koje su u sukobu sa zagovornicima sporazuma unutar Unije.

Pellegrini je naglasio kako Slovačka "neće nikada" prihvatiti sporazum jer su po sporazumu globalne migracije pozitivna pojava, a koji je u suprotnosti sa stavovima Slovačke oko migranata. (Hina)