Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaje u vladi

Slovački ministar vanjskih poslova povukao ostavku nakon spora oko Marakeša

Miroslav Lajčak (Foto: AFP)
Miroslav Lajčak (Foto: AFP) Foto: Afp
Miroslav Lajčak je bio predsjednik Opće skupštine UN-a kada je sporazum o migracijama usvojen, uslijed najvećeg priljeva izbjeglica u Europi od Drugog svjetskog rata.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u petak je povukao svoju ostavku te će ostati u vladi nakon spora oko slovačkog odbijanja UN-ova kompakta o migracijama, stoji u priopćenju njegova ureda.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Lajčak, koji je se nije slagao s parlamentarnim odbijanjem tog međunarodnog sporazuma koji treba biti potpisan u Marakešu, rekao je kako je promijenio svoju odluku nakon jamstva premijera Petera Pellegrinija da Slovačka neće mijenjati svoj kurs u Europskoj uniji i NATO savezu.

"Primio sam jasna jamstva da Slovačka neće napraviti korake koji bi bacili sumnju na našu vanjsku politiku", rekao je Lajčak te je dodao kako ne želi oslabiti slovačku vanjsku politiku svojom ostavkom.

Lajčak je bio predsjednik Opće skupštine UN-a kada je sporazum usvojen, uslijed najvećeg priljeva izbjeglica u Europi od Drugog svjetskog rata, gdje mnogi bježe pred sukobima i siromaštvom koji su zadesili Bliski istok, Afriku i šire.

Sporazum, koji će formalno biti usvojen ovaj mjesec, odobren je u srpnju od strane 193 članice UN osim Sjedinjenih Američkih Država, koje su sporazum napustile prošle godine.

U međuvremenu, članice EU-a, među njima i Austrija, Mađarska i Češka odbile su sporazum, naglašavajući tvrdu liniju središnjih i istočnih europskih zemalja koje se protive sporazumu i koje su u sukobu sa zagovornicima sporazuma unutar Unije.

Pellegrini je naglasio kako Slovačka "neće nikada" prihvatiti sporazum jer su po sporazumu globalne migracije pozitivna pojava, a koji je u suprotnosti sa stavovima Slovačke oko migranata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene