Miroslav Lajčak (Foto: AFP)
Miroslav Lajčak (Foto: AFP)

Miroslav Lajčak je bio predsjednik Opće skupštine UN-a kada je sporazum o migracijama usvojen, uslijed najvećeg priljeva izbjeglica u Europi od Drugog svjetskog rata.


Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u petak je povukao svoju ostavku te će ostati u vladi nakon spora oko slovačkog odbijanja UN-ova kompakta o migracijama, stoji u priopćenju njegova ureda.

Vezani članci Sergio Mattarella i Giuseppe Conte (Foto: IPA/PIXSELL) Kriza vlasti u Italiji: Predsjednik Mattarella prihvatio ostavku premijera Contea Slika nije dostupna Slovačka: Srbija širi dezinformacije!

Lajčak, koji je se nije slagao s parlamentarnim odbijanjem tog međunarodnog sporazuma koji treba biti potpisan u Marakešu, rekao je kako je promijenio svoju odluku nakon jamstva premijera Petera Pellegrinija da Slovačka neće mijenjati svoj kurs u Europskoj uniji i NATO savezu.

"Primio sam jasna jamstva da Slovačka neće napraviti korake koji bi bacili sumnju na našu vanjsku politiku", rekao je Lajčak te je dodao kako ne želi oslabiti slovačku vanjsku politiku svojom ostavkom.

Lajčak je bio predsjednik Opće skupštine UN-a kada je sporazum usvojen, uslijed najvećeg priljeva izbjeglica u Europi od Drugog svjetskog rata, gdje mnogi bježe pred sukobima i siromaštvom koji su zadesili Bliski istok, Afriku i šire.

Sporazum, koji će formalno biti usvojen ovaj mjesec, odobren je u srpnju od strane 193 članice UN osim Sjedinjenih Američkih Država, koje su sporazum napustile prošle godine.

U međuvremenu, članice EU-a, među njima i Austrija, Mađarska i Češka odbile su sporazum, naglašavajući tvrdu liniju središnjih i istočnih europskih zemalja koje se protive sporazumu i koje su u sukobu sa zagovornicima sporazuma unutar Unije.

Pellegrini je naglasio kako Slovačka "neće nikada" prihvatiti sporazum jer su po sporazumu globalne migracije pozitivna pojava, a koji je u suprotnosti sa stavovima Slovačke oko migranata. (Hina)