Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovački parlament usvojio je u zakon o dvostrukom državljanstvu po kojem se Mađarima sa slovačkim državljanstvom koji prihvate mađarsko državljanstvo može oduzeti slovačko.


Zakon, za koji je glasovalo 90 zastupnika od ukupno 114 nazočnih na sjednici, onemogućuje također Mađarima koji prihvate mađarsko državljanstvo da obnašaju neke dužnosti u Slovačkoj. Zakon je usvojen kao odgovor na odluku mađarskog parlamenta od srijede ujutro koja omogućuje gotovo 3,5 milijuna Mađara koji žive u susjednim zemljama, uglavnom Rumunjskoj i Slovačkoj, da prihvate mađarsko državljanstvo. Time ipak neće automatski dobiti pravo glasa nego će za to morati živjeti u Mađarskoj.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Slovačka ima rekordan broj novozaraženih koronavirusom, lokalni mediji vladine mjere nazivaju "kaotičnima" Ilustracija (Foto: Getty Images) Izmijenili ustav kako bi onemogućili posvajanje istospolnim parovima: "Mračan dan za ljudska prava"

'Ne mogu zamisliti da slovački zastupnici prisežu odanost drugoj državi', rekao je prije glasovanja slovački premijer Robert Fico. Mađarska manjina u Slovačkoj čini 10 posto od 5,4 milijuna stanovnika. 'Jako je opasno dati dvostruko državljanstvo manjini koja živi na kompaktnom području duž granice', kazala je Anna Belusovova, potpredsjednica Slovačke nacionalne stranke SNS (krajnja desnica). Odnosi Slovačke i Mađarske jako su napeti od 2006. kada je u vladinu koaliciju ušao SNS. (HIna)