Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šljivančanin i Radić mogući svjedoci na suđenju za Ovčaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik vijeća Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, sudac Vesko Krstajić najavio je u ponedjeljak mogućnost da oficiri bivše JNA Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić svjedoče na suđenju optuženim pripadnicima nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koji su pred tim sudom optuženi za zločin na Ovčari 1991. godine.

"Radić je oslobođen, dok će Šljivančaninu uskoro isteći kazna na koju je osuđen u Haškom sudu i on bi, ako Haško tužiteljstvo ne podnese žalbu, mogao biti pušten na slobodu, pa bi ih ovaj sud - ako pristanu - mogao pozvati da svjedoče u ovom postupku", kazao je sudac Krstajić u nastavku ponovljenog suđenja optuženima za zločin na Ovčari, ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika iz vukovarske bolnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priopćenje iz Ureda predsjednika Šljivančanin bi na slobodi mogao biti već za godinu-dvije Slika nije dostupna Reakcija Društva logoraša Presuda Šljivančaninu: 'Na djelu je igra velikih s malima'

Vrhovni sud Srbije je potkraj 2006. godine ukinuo prvostupanjsku presudu Specijalnog suda kojom je 15 optuženih proglašeno krivima, a dvojica oslobođena. Odluka Vrhovnog suda objašnjena je nepotpuno i nepravilno utvrđenim činjeničnim stanjem. Nakon toga je suđenje počelo ispočetka u proljeće ove godine, u ponedjeljak počelo još jednom ispočetka, zbog promjene u sastavu sudskog vijeća.

Članici sudskog vijeća, sutkinji Gordani Petrović Božilović je 1. listopada ove godine istekao mandat sutkinje za ratne zločine, te je ona napustila taj sud, a prošlog je mjeseca obrana optuženih zbog toga zatražila izuzeće sudskog vijeća Specijalnog suda, te predsjednika Okružnog suda u Beogradu Siniše Važića i predsjednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović Škero.

Svi su ti zahtjevi odbijeni, pa je suđenje moglo u ponedjeljak
ponovno početi, ponovnim čitanjem optužnice i novim izjašnjavanjem optuženih, njih 17-ero, koji su se treći put od početka postupka protiv njih izjasnili da nisu krivi.

Ukinutom prvostupanjskom presudom Specijalnog suda za zločin na Ovčari bili su osuđeni na 20 godina zatvora zapovjednik nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović, kao i Milan Lančužanin, zapovjednik paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

Na 20 godina zatvora bili su osuđeni i teritorijalci Predrag
Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan
Anastasijević i Saša Radak, dok su na 15 godina bili osuđeni Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, na 12 godina Predrag Madžarac, Goran Mugoša osuđen je na pet godina zatvora, a jedina žena među optuženima Nada Kalaba bila je osuđena na devet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić bili su odlukom
prvostupanjskog sudskog vijeća oslobođeni optužnice da su sudjelovali u zločinu na Ovčari.

Suđenje se nastavlja u utorak, ponovnim otvaranjem dokaznog
postupka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene