Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Odužila se rasprava

Čeka se potvrda Tomislava Žigmanova za ministra u srpskoj Vladi: "Neće mu biti lako, pobunili su se predstavnici manjine"

Aktualno Galerija Srpski parlament - 3 Srpski parlament - 3 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr Srpski parlament - 1 Srpski parlament - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Srpski parlament - 2 Galerija 1/4 >>
Skupština Srbije u utorak se sastala na posebnoj sjednici radi izbora nove vlade na čije čelo po treći put staje Ana Brnabić.

Nakon izlaganja o radu i uspjesima vlade, Brnabić je iznijela prijedlog ministara među kojima se prvi put našao jedan Hrvat.

Tomislav Žigmanov, šef Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata, preuzima resor ljudskih prava i manjina.

"Kandidat za ministra za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog - Tomislav Žigmanov. Samo par riječi kandidatima za ministre. Uvijek i u svakom trenutku imajte na umu kako ne postoji veća čast od one da služite svojoj zemlji i svojim građanima", kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac kazala je da traje rasprava u Skupštini, a po završetku rasprave očekuje se glasanje o Vladi i ministarska prisega pa bi tada Tomislav Žigmanov i službeno trebao postati ministar u Vladi Republike Srbije.

Rasprava bi mogla potrajati pa bi glasanje moglo biti održano tek u četvrtak, doznaje.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova MINISTAR ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA Radman čestitao Žigmanovu: "Uvjeren sam da će osnažiti položaj Hrvata u Srbiji"

"Kao ministar za ljudska i manjinska prava on bi, naravno, trebao skrbiti o svim manjinama, ali naravno očekuje se da bi ta njegova funkcija trebala značiti mnogo za položaj Hrata u Srbiji. Njih je trenutačno, prema procjenama oko 58.000 i, nažalost, ne možemo reći da su svi ujedinjeni", izvjestila je Štrbac.

Pobuna u redovima manjina

"Neće mu biti lako, već i u replikama su se javili predstavnici mađarske manjine, najveće u Srbiji, i čestitali mu, ali uz poruku da se nadaju kako će promijeniti svoju dosadašnju retoriku. Pobunili su se i predstavnici Bunjevaca – dio njih se, naime, smatra posebnom manjinom, a Žigmanov ih, kažu, smatra Hrvatima", dodala je.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić JOŠ IMA NEPOPUNJENIH MJESTA Vučić objavio novi sastav srbijanske vlade, u njoj je i predstavnik Hrvata

Kada je uoči izbora Štrbac pitala Tomislava Žgmanova što bi se trebalo promijeniti da bi život Hrvata u Srbiji bio lakši, kazao je da je to približavanje europskim integracijama pa čak i prema NATO-u.

"Vidjet ćemo koliko će te stavove uspjeti zagovarati s ministarske pozicije i, što nije zanemarivo, u vremenu koje ima na raspolaganju. Naime Sbijanske vlade dugo se formiraju, a kratko traju. Novi izbori mogli bi biti već u 2024. godini", rekla je Štrbac.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene