Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokratski savez Kosova je odlučio da kandidat te stranke za kosovskog ministra vanjskih poslova bude sadašnji ministar kulture i nekadašnji savjetnik kosovskog predsjednika, Skender Hyseni, smatrajući da mjesto šefa diplomacije pripada toj stranci, prenose prištinski mediji.


Hyseni je bio prvi savjetnik pokojnog predsjednika Kosova, Ibrahima Rugove i prvi savjetnik sadašnjeg predsjednika Fatmira Sejdiua.

Vezani članci Marija Zaharova Rusija okrivila EU i SAD za nerede na Kosovu, Zaharova: "Zapadni posrednici prekasno su se sjetili..." Ilustracija NATO pozvao Kosovo da smanji napetost sa Srbijom: "3800 pripadnika KFOR-a će biti na oprezu"

Tijekom pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, Hyseni je bio glasnogovornik pregovaračke ekipe Kosova, član političko-strateške skupine te je predvodio kosovsko izaslanstvo u razgovorima o gospodarskim pitanjima.

Prema prijedlogu Ustava Kosova i planu međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija predviđeno je da Kosovo dobije dva nova ministarstva -vanjskih poslova i sigurnosnih snaga, odnosno ministarstvo odbrane.

Koalicijski partneri, Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova, dogovorili su se da ova ministarstva podijele i da prvo ministarstvo koje bude formirano pripadne Demokratskom savezu Kosova.

Prištinski dnevnik na albanskome 'Express' piše kako se predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi trebaju sastati kako bi razmotrili imena koja će predstavljati kosovsko ministarstvo vanjskih poslova, koje bi trebalo ubrzo biti formirano, sukladno dogovoru od prije nekoliko mjeseci o ministrima u vladi Kosova. Dnevnik ističe da je pred političkim čelništvom velika odgovornost da formiraju jednu ozbiljnu ekipu koja će po prvi put u povijesti zastupati Kosovo u svijetu.

Kosovska vlada je najavila kako planira uskoro otvoriti gotovo 20 veleposlanstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju