Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Australiji

Stotine tajnih dokumenata vlade pronađene u ormarićima u second-hand shopu

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Stotine tajnih i strogo povjerljivih dokumenata iz kabineta australske vlade pronađene su u starim ormarićima u second-hand shopu.

Australian Broadcasting Corporation (ABC) došao je u posjed stotina dokumenata s oznakom 'Top Secret' tijekom istrage o kršenju nacionalne sigurnosti.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

Dokumenti su pronađeni u dva zaključana ormarića za arhiviranje koji su prodani na vladinoj dražbi u Canberri i tamo su stajali gotovo cijelo desetljeće dok nisu stavljeni na prodaju u jednom second-hand shopu.

Vlada i premijer u srijedu su objavili hitnu istragu o curenju informacija. Gotovo su svi dokumenti  klasificirani kao povjerljivi, neki kao "vrhunska tajna", a neki kao "AUSTEO", što znači da ih smiju vidjeti samo "australske oči".

Terry Moran, koji je bio tajnik Ureda premijera od 2008. do 2011., za ABC je rekao da je to "veliko iznenađenje" i da odgovorni trebaju biti "pronađeni i otpušteni".

Dokumenti detaljno navode niz sigurnosnih kršenja, uključujući i rezultate revizije koja je pokazala da je australska savezna policija izgubila gotovo 400 dokumenata nacionalne sigurnosti između 2008. i 2013. Dokumenti koje je policija izgubila su bili iz vladina Odbora za nacionalnu sigurnost koji kontrolira australsku sigurnosni, obavještajni i obrambeni program, raspoređuje vojsku i odobrava misije ubijanja, hvatanja ili uništavanja.

Datoteke su također otkrile da je gotovo 200 tajnih kodnih riječi i osjetljivih dokumenata ostalo u uredu ministra Pennyja Wonga kada su laburisti izgubili izbore 2013. godine. 195 dokumenata uključivalo je planove za zaštitu Ujedinjenih Arapskih Emirata od neprijateljstva Irana, nacionalna sigurnosna izvješća, izvješća o ratu u Afganistanu, obavještajne podatke o australskim susjedima, profile ljudi osumnjičenih za terorizam i pitanja oko operacija australskih obrambenih snaga u Afganistanu.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene