Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) zatvara svoje laboratorije za istraživanje bakterije antraksa i virusa gripe, nakon dva incidenta u kojima je postojala mogućnost da su djelatnici CDC-a i javnost bili izloženi zarazi.


Prošlog mjeseca je 75 djelatnika CDC-a možda bilo izloženo bakteriji antraksa, piše New York Times. Rukovali su uzorcima antraksa bez zaštitnog odijela, jer su mislili da su bakterije mrtve. Pošiljke svih zaraznih agensa su isto tako zaustavljene.

Vezani članci Ivan Puljiz Korona u bolnicama, a dolazi gripa - stručnjaci odgovaraju može li to naš zdravstveni sustav izdržati Cjepivo protiv gripe, ilustracija Lopovi imaju imaju novu metu: Ukradeno više od 10 tisuća doza cjepiva protiv gripe

'Kad radite dan i noć s antraksom, možete postati malo neoprezni. Kultura sigurnosti mora se poboljšati u nekim laboratorijima CDC-a', rekao je direktor CDC-a dr. Thomas Frieden.

Genije ili luđak? Znanstvenik namjerno stvorio smrtonosni virus gripe!

U drugom incidentu, u kojem su sudjelovali djelatnici CDC-a, virus obične gripe kontaminiran je sojem opasne H5N1 ptičje gripe i poslan u američko ministarstvo poljoprivrede.

Prošlog tjedna su djelatnici CDC-a pronašli i ostatke uzoraka virusa malih boginja iz 1950-ih u nezaštićenom ormaru.

Frieden je sve događaje nazvao neprihvatljivima, kao i ponašanje koje je dovelo do toga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook