Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ban Ki-Moon jako zabrinut

Nuklearni pokus izazvao potres

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je danas, za posjeta Danskoj, da je 'jako zabrinut' zbog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa i da pomno prati stanje.

'Pomno pratim stanje u regiji kao i raspravu UN-ova Vijeća sigurnosti koje danas u New Yorku treba održati izvanrednu sjednicu', dodao je. Odgovarajući na pitanje danske televizije TV2 News, glavni tajnik je istaknuo da će, ako se 'informacija potvrdi, to biti jasna povreda rezolucije 1718 Vijeća sigurnosti iz 2006. kojom se od Sjeverne Koreje traži da ne izvodi nuklearne pokuse'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi nuklearni pokus u Sjevernoj Koreji? Slika nije dostupna Sjeverna Koreja odustaje od daljnjih pokusa

>> Obama i EU pozvali na akciju protiv S. Koreje 

Ban Ki-moon je još jednom pozvao Sjevernu Koreju na dijalog. 'Kao što sam već više puta rekao, sve razlike u mišljenju treba prevladati dijalogom', kazao je.  

Sjeverna Koreja je danas objavila da je 'uspješno' izvela novi nuklearni pokus, zanemarivši pozive međunarodne zajednice da odustane od svoga nuklearnog programa. Pjongjang je zaprijetio da će uzvratiti protumjerama te da će izvesti novi nuklearni pokus pošto je UN prošli mjesec osudio sjevernokorejsko ispaljenje rakete dugog dometa iznad Japana.

Pokus je uzrokovao potres snage 4,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici

Snaga sjevernokorejskoga nuklearnog pokusa, izvedena u ponedjeljak, bila je 10 do 20 kilotona, objavile su ruske agencije prenoseći priopćenje ruskog ministarstva obrane. 'Dana 25. svibnja u 4,54 sati i 41 sekundu (2,54 sata po srednjoeuropskome vremenu), služba za posebnu kontrolu ministarstva obrane zabilježila je u Sjevernoj Koreji podzemnu nuklearnu eksploziju snage 10 do 20 kilotona', rekao je, kako prenosi Interfax, glasnogovornik ministarstva Aleksandar Drobiševski.

Sjeverna Koreja je danas objavila da je izvela novi nuklearni pokus, jači od onog iz listopada 2006., zanemarivši pozive međunarodne zajednice da odustane od svog nuklearnog programa. Nuklearni pokus o kojem je Sjeverna Koreja izvijestila  bio je snažniji od prvog koji je izvela u listopadu 2006., po podatcima norveškoga seizmološkog instituta Norsar. Pokus je uzrokovao potres snage 4,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, a onaj od 9. listopada 2006. bio je snage 4,2 stupnja.

Udar je u Norveškoj zabilježen je u 3,04 sata po srednjoeuropskome vremenu, što znači da je u Sjevernoj Koreji aktiviran u 2,54 sata zbog vremena koje je potrebno da udar dosegne Skandinaviju, dodaje Norsar.

(Hina)

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene