Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjeverna Koreja izvela nuklearnu probu

Obama i EU pozvali na akciju protiv S. Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja objavila je da je izvela podzemnu nukleranu probu, nekoliko tjedana nakon što je zaprijetila obnovom svog nuklearnog programa, javila je američka agencija Associated Press iz Seula.

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje - KCNA, nuklearnu probu je nazvala 'dijelom mjera za jačanje njezinog nuklearnog odvraćanja za samoobranu'. Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak sazvao je hitnu sjednicu nacionalnog tijela za sigurnost. Njegov glasnogovornik, Lee Dong-kwan, potvrdio je da je nuklearna proba mogla biti izvedena u Sjevernoj Koreji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provocira Vijeće sigurnosti UN-a Sjeverna Koreja ispalila novu raketu Slika nije dostupna Seul tvrdi da Sjeverna Koreja razvija nuklearnu bojevu glavu

>> Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim pokusom

Seizmolozi iz SAD, Južne Koreje i Japana izvjestili su o potresu u sjeveroistočnom području, gdje je Sjeverna Koreja izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine. Potres magnitude 4.7 stupnjeva Richterove ljestvice zabilježen je u sjeveroistočnom dijelu Sjeverne Koreje u 9:45 sati po lokalnom vremenu (00:54 GMT), objavio je Američki geološki institut (USGS).

Potres na dubini od 10 km, dogodio se 70 km sjeverozapadno od grada Kimchaek, naveo je USGS. U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta, Andy Laine, rekao da američka vlada još nema potvrdu da je izvedena nuklearna proba. "' ovome trenutku gledamo izvješća i nastojimo dobiti još informacija, no nismo u pogućnosti to potvrditi', rekao je Laine.


Zabrinutost velikih zemalja 

SAD je 'jako zabrinut' objavom novog podzemnog nuklearnog pokusa Pjongjanga, rekao je dužnosnik State Departmenta Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i EU izrazile su zabrinutost zbog nuklearnog pokusa koji je izvela Sjeverna Koreja, prenose agencije. Rusija je istaknula da nastavlja ispitivati situaciju, javila je agencija RIA-Novosti.

>> Nitko ne zna gdje je satelit, SAD tvrdi da nije u orbiti

>> S. Koreja tvrdi da sa satelita emitira pjesme

'Informacija vezana uz sjevernokorejski nuklearni pokus izaziva zabrinutost, no prije nego što izvučemo konačne zaključke mora se dobro provjeriti', kažu iz novinske službe ruskog ministarstva vanjskih poslova. Sjeverna Koreja u ponedjeljak je objavila da je 'uspješno izvela' podzemni nuklearni pokus, moćniji od prethodnog prije gotovo tri godine.

Južnokorejski dužnosnici kazali su da je zabilježen potres u okolici sjevernokorejskog grada Kiljua, blizu mjesta gdje je proveden prvi pokus u listopadu 2006. Rusija je, uz dvije Koreje, Kinu, Japan i SAD, sudjelovala u pregovorima kojima se željelo uvjeriti komunistički režim Pjongjanga da odustane od programa nuklearnog naoružanja. SAD je 'jako zabrinut' objavom novog podzemnog nuklearnog pokusa Pjongjanga, rekao je dužnosnik State Departmenta, dodajući da SAD 'analiziraju podatke'.

Nuklearni pokus kršenje rezolucije UN-a

Dužnosnik je naglasio da je Američki institut za geološka ispitivanja potvrdio 'seizmološki događaj' u Sjevernoj Koreji 'kompatibilan s pokusom', prenosi AFP. 'Počeli smo konzultacije s našim partnerima šestorice i Vijeća sigurnosti UN-a o koracima koje treba poduzeti', dodao je. Britanski državni tajnik za vanjske poslove Bill Rammell nazvao je novi nuklearni pokus 'flagrantnim kršenjem' rezolucije UN-a.

'Mislim da moramo uputiti jasnu poruku Sjevernoj Koreji da mora nastaviti pregovore šestorice o svojoj nuklearnom razoružavanju', kazao je Rammell koji sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU i Azije u Hanoiu. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner oštro je osudio sjevernokorejski nuklearni pokus u govoru koji je u ponedjeljak održao u Abu Dabiju na otvaranju konferencije o sigurnosti na moru. Europska unija 'jako je zabrinuta zbog vijesti o sjevernokorejskom nuklearnom pokusu' i 'osudit će ga bude li potvrđen', rekao je u Hanoju češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout.

Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Pokušaji Sjeverne Koreje da razvije nuklearno oružje, kao i program balističkih raketa, prijete međunarodnom miru i sigurnosti, upozorio je Obama i pozvao 'međunarodnu zajednicu' na akciju. Vijeće sigurnosti UN-a okupit će se u New Yorku kako bi raspravljalo o novom sjevernokorejskom nuklearnom pokusu, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. 'Sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a predložio je Japan', rekao je Lavrov novinarima.

'Mislim da će se sastanak održati. Do tada će izaslanstva koja raspolažu državnim sustavima za seizmološki nadzor imati podatke koji će omogućiti da se bolje razumije što se dogodilo', dodao je. U New Yorku je japanska misija UN-a potvrdila u priopćenju održavanje sastanka u ponedjeljak poslije podne u 16 sati po mjesnom vremenu (22 sata po srednjoeuropskom).

Pyongyang je u međuvremenu zaprijetio da će izvesti nove nuklearne pokuse, nastavi li SAD prema Sjevernoj Koreji provoditi 'politiku zastrašivanja', rekao je dužnosnik sjevernokorejskoga veleposlanstva u Moskvi, kako prenosi ruska agencija Itar-Tass.

Obama pozvao na međunarodnu akciju

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da sjevernokorejske nuklearne aktivnosti izazivaju 'veliku zabrinutost' i pozvao 'međunarodnu zajednicu' na akciju kako bi se zaustavile ambicije Pjongjanga. 'Te akcije, iako nisu iznenađenje s obzirom na dosadašnje izjave i djelovanje, ozbiljno zabrinjavaju sve zemlje', kazao je predsjednik Obama u pisanoj izjavi.

Solana: 'Neodgovoran čin' traži 'odlučnu reakciju'

Glavni diplomat EU-a Javier Solana osudio je sjevernokorejski nuklearni pokus nazvavši ga 'neodgovornim činom' koji zaslužuje 'odlučnu reakciju međunarodne zajednice'. 'Osuđujem sjevernokorejski nuklearni pokus' kojim se 'teško krši rezolucija 1718 Vijeća sigurnosti UN-a', rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku.

Taj čin je 'nova prijetnja regionalnom miru i sigurnosti nakon sjevernokorejskog lansiranja rakete dugog dometa u travnju', naglasio je. 'Taj neodgovorni čin zaslužuje odlučan odgovor međunarodne zajednice. Europska unija kontaktirat će sa svojim partnerima i razgovarati o odgovarajućim mjerama', dodao je Solana.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene