Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Boje se za ušteđevinu

Sjevernokorejci drapaju novčanice s likom predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejskim graničarima dopušteno je da zapucaju kako bi spriječili brojno bježanje preko granice nakon iznenadne denominacije valute koja je izazvala bijes i konzufiju među stanovništvom, piše u ponedjeljak južnokorejski tisak.

Vlasti su početkom prosinca naglo denominirale sjevernokorejsku valutu von, prvi put u proteklih 17 godina, navodno zbog suzbijanja transakcija na crnom tržištu. Ta je mjera izazvala bijes unutar već osiromašenog stanovništva, pišu južnokorejske novine. 'Zasad ne raspolažemo informacijama o pobunama ili masovnim bijegovima, ali Sjeverni Korejci ni dosad nisu poduzimali zajedničke akcije, a ako se stanje pogorša, moglo bi se očekivati da odaberu opciju bijega', navodi dnevnik Chosun Ilbo svoj izvor u južnokorejskoj tajnoj službi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Najdraži sin' Kim Jong-un sjevernokorejski nasljednik? Slika nije dostupna Misterij čelnika Sjeverne Koreje!?

>> Pucaju na sve koji zemlju napuštaju bez odobrenja

Sjeverni Korejci imali su tjedan dana da razmijene stare vone (1 novi von vrijedi 100 jedinica bivše valute) ali je postavljen plafon, zbog čega su mnogi strahovali od gubitka svoje ušteđevine. Po Chosunu, stare novčanice s likom predsjednika Kim Il-Sunga (sina bivšeg čelnika Kim Jong-ila) pronađene su rastrgane po kantama za smeće u nekoliko gradova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene