Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejskim graničarima dopušteno je da zapucaju kako bi spriječili brojno bježanje preko granice nakon iznenadne denominacije valute koja je izazvala bijes i konzufiju među stanovništvom, piše u ponedjeljak južnokorejski tisak.


Vlasti su početkom prosinca naglo denominirale sjevernokorejsku valutu von, prvi put u proteklih 17 godina, navodno zbog suzbijanja transakcija na crnom tržištu. Ta je mjera izazvala bijes unutar već osiromašenog stanovništva, pišu južnokorejske novine. 'Zasad ne raspolažemo informacijama o pobunama ili masovnim bijegovima, ali Sjeverni Korejci ni dosad nisu poduzimali zajedničke akcije, a ako se stanje pogorša, moglo bi se očekivati da odaberu opciju bijega', navodi dnevnik Chosun Ilbo svoj izvor u južnokorejskoj tajnoj službi.

>> Pucaju na sve koji zemlju napuštaju bez odobrenja

Vezani članci Slika nije dostupna Clinton razgovarao s Kim Jong-Ilom Slika nije dostupna Kim Jong-un sjevernokorejski nasljednik?

Sjeverni Korejci imali su tjedan dana da razmijene stare vone (1 novi von vrijedi 100 jedinica bivše valute) ali je postavljen plafon, zbog čega su mnogi strahovali od gubitka svoje ušteđevine. Po Chosunu, stare novčanice s likom predsjednika Kim Il-Sunga (sina bivšeg čelnika Kim Jong-ila) pronađene su rastrgane po kantama za smeće u nekoliko gradova. (Hina)