Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjeverna Koreja traži veću pomoć u energiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjev Sjeverne Koreje za većom pomoći u energiji blokira pregovarače koji u nedjelju, četvrti dan pregovora u Pekingu, pokušavaju postići sporazum o prekidu sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Izaslanici u šestostranim pregovorima počeli su pokazivati znakove frustracije zbog nepopustljivosti Pyongyanga, prenose agencije pozivajući se na izvore u pregovaračkim delegacijama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

Japanski predstavnik Kenichiro Sasae rekao je da je sporno pitanje koliko će energetske pomoći dobiti Sjeverna Koreja u zamjenu za poduzimanje koraka prema razoružanju.

"S.Koreja ima velika očekivanja glede energetske pomoći", rekao je Sasae.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Losjukov dodao je kako bi mogao izostati konsenzus o tom pitanju.

Nepoznato je koliku količinu energije traži Pyongyang, no prema nekim izvješćima riječ je o dva milijuna kilovata struje, a spominju se i dva milijuna tona nafte.

Čini se da je zahtjev Sjeverne Koreje izazvao i raskol među
sudionicima pregovora, pa tako primjerice Japan ne želi dati svoj doprinos sve dok se ne riješi problem japanskog državljanina kojeg su oteli Sjevernokorejci.

Reagirajući na navode da bi Seoul morao snositi cijeli trošak pomoći, izaslanik Južne Koreje Chun Yung-woo naglasio je da se teret energetske pomoći mora podijeliti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene