Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obdukcija izvedena u Maleziji nad tijelom polubrata čelnika Sjeverne Koreje "nezakonita je i nemoralna", objavila je u četvrtak službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.


"Malezija mora vratiti tijelo sjevernokorejskoj strani jer je izvela obdukciju i sudski pregled tijela na nezakonit i nemoralan način", objavila je agencija citirajući sjevernokorejsko povjerenstvo pravnika. Radi se o prvoj reakciji Sjeverne Koreje na tu aferu nakon desetodnevne šutnje.

Vezani članci Slika nije dostupna Malezijska policija pisala ambasadi Sjeverne Koreje: Želimo ispitati vašeg dužnosnika Slika nije dostupna Brat Kim Jong-una ubijen otrovnim iglama

Kim Jong-nam ubijen je 13. veljače u međunarodnoj zračnoj luci Kuala Lumpura. Malezija nije predala tijelo sjevernokorejskim predstavnicima u Kuala Lumpuru "pod apsurdnim izgovorom" da je nužna usporedba DNK s osobom iz obitelji pokojnika, javlja KNCA koja ne spominje ime Kim Jong-nama.

"To dokazuje da malezijska strana politizira prijenos tijela potpuno zanemarujući međunarodno pravo i moral", piše agencija.

Kim Jong-nam, stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika, znatan je dio vremena provodio izvan svoje zemlje i javno govorio protiv režima svoje obitelji.

Sumnja se da je otrovan ubodom igle ili nekom tekućinom kojom mu je poprskano lice. Malezijska policija rekla je u nedjelju da je četvero Sjevernokorejaca osumnjičenih za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe pobjeglo iz Malezije na dan ubojstva. (Hina)