Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN izglasao još sankcija

Kim Jong Un prijeti: "Zemljama koje su podigle ruku protiv nas jamčimo da će platiti visoku cijenu"

Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp
Zadnje sankcije koje je UN proglasio protiv Sjeverne Koreje predstavljaju čin rata, objavilo je u nedjelju sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova preko službene agencije KCNA.

"U potpunosti odbacujemo zadnje sankcije UN-a kao nasilni napad na suverenost naše republike i čin rata koji će uništiti mir i stabilnost Korejskog poluotoka i regije", prenijela je priopćenje ministarstva KCNA.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji kojima se zabranjuje izvoz u Sjevernu Koreju oko 90 posto naftnih proizvoda, a izvoz sirove nafte ograničava na milijun barela godišnje. Također je naređen povratak u domovinu svih Sjevernih Korejaca koji rade u inozemstvu u roku od 12 mjeseci.

"Sjedinjene Države, potpuno zastrašene našim povijesnim ostvarenjem državne nuklearne sile, sve više mahnitaju u postupcima kojima nam donose najstrože sankcije i vrše pritisak na našu zemlju", kaže se u priopćenju ministarstva.

"Mi ćemo i dalje jačati našu obrambenu snagu zastrašivanja kojoj je cilj iskorijenje američke nuklearne prijetnje, ucjene i neprijateljskih postupaka uspostavljanjem praktične ravnoteže snage sa SAD-om".

"Mi definiramo ovu 'rezoluciju o sankcijama' koju su pokrenule SAD i njeni sljedbenici teškim kršenjem suverenosti naše Republike i kao čin rata kojim napadaju mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i u regiji i stoga je kategorički odbacujemo."

Sjeverna Koreja je također upozorila sve one koji su glasovali za rezoluciju da će se suočiti s gnjevom službenog Pyongyanga.

"One zemlje koje su podigle ruke za rezoluciju o sankcijama u potpunosti su odgovorne za sve posljedice koje će prouzročiti ta rezolucija i mi jamčimo zauvijek da će platiti visoku cijenu za to što su učinile." (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene