Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju se raketni pokusi

Sjeverna Koreja proslavila Kimov rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna je Koreja ponovila je spremnost da nastavi program raketnih pokusa prigodom 67. rođendana njezinog vođe Kim Jong-ila, javljaju novinske agencije.

Ulice, mostovi i zgrade ukrašene su nacionalnim cvijetom - kimjongilijom. Komunistički režim ponovno je odao počast svojem 'dragom vođi' o čijem se zdravstvenom stanju spekulira nakon, kako tvrde južnokorejska i američka obavještajna služba, moždanog udara u kolovozu, prenosi agencija AFP. Na vlasti od 1994., nakon smrti oca Kim Il-sunga, Kimu su priređene brojne proslave među kojima veliki spektakl sinkroniziranog plivanja. 'Plivači su savršeno oslikali bezgraničnu predanost naroda Kim Jong-ilu', nazvanom 'suncem nacije', javlja sjevernokorejska službena agencija KCNA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ali je sina imenovao nasljednikom Kim Jong-Il protiv nasljednog prijenosa vlasti? Slika nije dostupna Pregovori u tijeku Sjeverna Koreja napokon dopušta mobitele?

Sjeverna Koreja je iskoristila prigodu da obznani namjeru nastavka programa raketnih pokusa, ali bi eventualno ispaljivanje bilo u okviru svemirskog programa i ne bi predstavljalo čin vojne provokacije, javlja KCNA. Američki i južnokorejski dužnosnici potvrdili su da se Pjongjang priprema za probno ispaljivanje rakete dugog dometa Taepodon-2, a Washington je upozorio da će takvo ispaljivanje smatrati 'provokacijom'.

KCNA je optužila 'neprijateljske snage' da šire glasine u svezi s tom probom. 'To su ružna podmetanja kojima se želi spriječiti DNRK ne samo da izgradi obrambene vojne kapacitete, nego i da provodi znanstvena istraživanja u mirnodopske svrhe', ističe sjevernokorejska agencija.

'Svemirski napredak je neotuđivo pravo DNRK-a', dodaje agencija. Analitičari ocjenjuju da Sjeverna Koreja raketnom probom želi uvjeriti novu američku administraciju da pregovore s Pjongjangom uvrsti među svoje prioritetne zadaće. Sjeverna Koreja je o svom navodnom svemirskom programu govorila i 1998. kada je lansirala raketu Taepodong-1 sa satelitom koji je htjela postaviti u orbitu.

Unatoč svojim izjavama kako ima 'pravo' na svemirsko istraživanje, Sjeverna Koreja ne posjeduje 'nikakav svemirski program', rekao je Baek Seung-joo s Instituta za vojna istraživanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene