Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjeverna Koreja pristala na nuklearno razoružanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja zatvorit će nuklearni kompleks u Yongbyonu, srce svoga nuklearnog programa, a onamo će pustiti i međunarodne inspektore, sve u skladu s planom razoružavanja koji je dogovoren u Pekingu, javljaju agencije.

Prema sporazumu koji je postiglo šest pregovaračkih strana, Sjeverna Koreja mora u roku od šezdeset dana poduzeti dogovorene mjere, a zauzvrat će dobiti 50 tisuća tona nafte ili gospodarsku pomoć jednake vrijednosti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti" Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

Sjeverna Koreja dat će kompletan popis svojih nuklearnih programa, što podrazumijeva i popis svih zaliha plutonija. Službeni Pjongjang mora zatvoriti sve svoje nuklearne objekte, reaktore i pogone za preradu, dogovoreno je u Pekingu, javljaju diplomatski izvori.

Sjeverna će Koreja primiti još milijun tona goriva kad poduzme daljnje korake prema demontaži nuklearnih kapaciteta. Predviđeno je da objavi koliko točno ima plutonija, goriva koje je upotrijebila za prvo nuklearno testiranje u listopadu prošle godine. 

U roku od šezdeset dana zatvorit će 5-megawattni reaktor u Yongbyonu i pogon za preradu plutonija. Osim toga, prema
kineskom prijedlogu prihvatit će i inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju. Na taj će način biti zajamčeno kako Sjeverna Koreja više nije sposobna proizvesti plutonij za oružje.

Južna Koreja, Kina, Sjedinjene Države i Rusija, ali ne i Japan dat će Sjevernoj Koreji tih 50 tisuća tona goriva.

Službeni Tokio neće pomoći Sjevernoj Koreji sve dok se ne ostvari napredak u rješavanju pitanja japanskih agenata zatvorenih u Pjongjangu, potvrdio je japanski ministar vanjskih poslova Taro Aso.

Nacrt sporazuma predviđa osnivanje pet radnih skupina koje će nadgledati proces denuklearizacije Sjeverne Koreje.

Među njima, jedna će se baviti koracima koje Sjeverna Koreja mora poduzeti da bi zatvorila svoj nuklearni program, a jedna će se baviti normalizacijom diplomatskih odnosa Pjongjanga i Japana, javlja Kyodo.

Idući sastanak šest zemalja o sjevernokorejskom nuklearnom programu održat će se 19. ožujka u Pekingu, a prvi sastanci na razini radnih skupina počet će u roku od jednog mjeseca.

Dvije Koreje, SAD, Rusija, Kina i Japan postigli su sporazum
nakon teških pregovora koji su počeli u četvrtak. Novi plan predstavlja prve korake u primjeni zajedničke izjave koju je tih šest zemalja potpisalo u rujnu 2005.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene