Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema lansiranje satelita

Sjeverna Koreja postaje izravna sigurnosna prijetnja SAD-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja objavila je da se priprema lansirati satelit na jednoj od svojih raketa, što analitičari ocjenjuju mogućom probom za lansiranje projektila dugog dometa.

'Trenutno su u tijeku pune pripreme za lansiranje komunikacijskog satelita', izvijestila je sjevernokorejska službena agencija KCNA, prenosi Reuters. Ta najava produbljuje napetosti na Korejskom poluotoku i jača negativno mišljenje o južnokorejskom financijskom tržištu koje je već u padu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svijet bez nuklearnog oružja Obama protiv S. Koreje očekuje 'reakciju' Slika nije dostupna Intervenciju smatra prijetnjom Sjeverna Koreja ne odustaje od lansiranja satelita

>> 'SAD spreman za normalizaciju odnosa s Pjongjangom'

Protekne li lansiranje uspješno, Sjeverna Koreja bi mogla imati projektil prilagođen za nošenje bojeve glave, dometa 6,700 kilometara, koji bi mogao dosegnuti dio američkog teritorija, iako ne i njezinih 48 saveznih država. Sjeverna Koreja time bi prvi puta postala izravna sigurnosna prijetnja SAD-u.

>> Sjevernokorejski odbor prekida sve ugovore s Južnom Korejom

Datum lansiranja satelita nije naveden u izjavi korejskog odbora za svemirsku tehnologiju, koju je objavila KCNA. Sjeverna Koreja proteklih je tjedana govorila da ima pravo razvijati mirovni svemirski program koji je usmjeren na višefaznu raketu Taepodon-2. Ta je zemlja zaprepastila regiju kad je 1998. lansirala projektil Taepodong-1 koji je preletio iznad Japana i pao u Tihi ocean. Sjeverna Koreja tada je također lansirala satelit.

Posljednje testiranje Taepodonga-2, Sjeverna Koreja obavila je 2006. kad je projektil letio nekoliko sekundi i zatim eksplodirao u manje od minute. Projektil je napravljen tako da bi mogao letjeti do Aljaske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene