Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja objavila je da se priprema lansirati satelit na jednoj od svojih raketa, što analitičari ocjenjuju mogućom probom za lansiranje projektila dugog dometa.


'Trenutno su u tijeku pune pripreme za lansiranje komunikacijskog satelita', izvijestila je sjevernokorejska službena agencija KCNA, prenosi Reuters. Ta najava produbljuje napetosti na Korejskom poluotoku i jača negativno mišljenje o južnokorejskom financijskom tržištu koje je već u padu.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja ne odustaje od lansiranja satelita Slika nije dostupna Južna Koreja ima vojne vježbe, Sjeverna Koreja spremna za rat

>> 'SAD spreman za normalizaciju odnosa s Pjongjangom'

Protekne li lansiranje uspješno, Sjeverna Koreja bi mogla imati projektil prilagođen za nošenje bojeve glave, dometa 6,700 kilometara, koji bi mogao dosegnuti dio američkog teritorija, iako ne i njezinih 48 saveznih država. Sjeverna Koreja time bi prvi puta postala izravna sigurnosna prijetnja SAD-u.

>> Sjevernokorejski odbor prekida sve ugovore s Južnom Korejom

Datum lansiranja satelita nije naveden u izjavi korejskog odbora za svemirsku tehnologiju, koju je objavila KCNA. Sjeverna Koreja proteklih je tjedana govorila da ima pravo razvijati mirovni svemirski program koji je usmjeren na višefaznu raketu Taepodon-2. Ta je zemlja zaprepastila regiju kad je 1998. lansirala projektil Taepodong-1 koji je preletio iznad Japana i pao u Tihi ocean. Sjeverna Koreja tada je također lansirala satelit.

Posljednje testiranje Taepodonga-2, Sjeverna Koreja obavila je 2006. kad je projektil letio nekoliko sekundi i zatim eksplodirao u manje od minute. Projektil je napravljen tako da bi mogao letjeti do Aljaske.