Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećali da će pucati

Sjeverna Koreja počela s mobilizacijom? Premještaju avione i jačaju obranu na istočnoj obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao odgovor na američke bombardere koji su u subotu letjeli preko Korejskog poluotoka, Sjeverna Koreja započela je s premještanjem svojih zrakoplova i pojačavanjem obrane na istočnoj obali.

Mobilizacija je uslijedila nakon što su američki bombarderi B-1B tijekom vikenda poslani vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje, objavila je južnokorejska agencija Yonhap, a prenosi Sky News.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

Agencija Yonhap piše kako su im iz sigurnosne službe Južne Koreje rekli da su SAD objavile informaciju o ruti bombardera jer se činilo da Sjeverna Koreja nije obaviještena. Pentagon je naime u subotu objavio da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između dviju Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho izjavio je u ponedjeljak da Pjongjang ima pravo pucati na američke zrakoplove jer im je Donald Trump "proglasio rat".

Trump je naime na Twitteru objavio da sjevernokorejski lider možda neće još dugo, što su u Sjevernoj Koreji protumačili kao objavu rata.

Ri Yong Ho izjavio je da imaju pravo oboriti američke bombardere čak i ako nisu u sjevernokorejskom zračnom prostoru.

"Cijeli svijet trebao bi jasno zapamtiti da je SAD prvi proglasio rat našoj zemlji", rekao je korejski ministar vanjskih poslova novinarima u New Yorku.

''Budući da nam je SAD proglasio rat, zadržavamo pravo srušiti američke bombardere, čak i kada nisu u zračnom prostoru naše zemlje'', dodao je Ri Yong Ho.

Pentagon je također odgovorio prijetnjom: ako Sjeverna Koreja ne zaustavi svoje provokativne akcije, pobrinut će se da "predsjednik dobije mogućnosti rješavanja Pjongjanga".

Iz Bijele kuće u ponedjeljak je stigao i demantij objave rata. "Nismo proglasili rat Sjevernoj Koreji i, iskreno govoreći, ta tvrdnja je apsurdna", rekla je glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene