Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prijetnji iz SAD-a

Sjeverna Koreja otkazala sastanak s američkim potpredsjednikom Penceom

Mike Pence i Kim Yo Jong (Fto: AFP)
Mike Pence i Kim Yo Jong (Fto: AFP)
Američki potpredsjednik Mike Pence trebao se sastati sa sjevernokorejskim dužnosnicima, uključujući i Kim Jong Unovu sestru, za vrijeme njihova boravka u Južnoj Koreji na Zimskim olimpijskim igrama ovaj mjesec, no Sjevernokorejci su sastanak otkazali u zadnji čas, rekli su u utorak američki dužnosnici.

"Sjeverna Koreja nadala se da će potpredsjednik Pence ublažiti svoju poruku te da će svjetska pozornica za vrijeme Olimpijskih igara biti ustupljena njihovoj propagandi", rekao je predstojnik Penceova ureda Nick Ayers.

Pročitajte i ovo Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje" Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin

Međutim, nakon što je Pence osudio kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji i najavio planove za nove gospodarske sankcije, "oni su odustali od sastanka ili možda nisu nikada iskreno ni bili za njega", rekao je Ayers.

Pence se trebao sastati s Kim Yo Jong, sestrom sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, i nominalnim šefom države Kim Yong Namom, no Sjevernokorejci su otkazali sastanak 10. veljače, dva sata prije početka, rekao je američki dužnosnik. Time je potvrdio tekst koji je prvi objavio Washington post.

Sastanak je trebao biti prvi dogovoreni sastanak između viših dužnosnika Trumpove administracije i službenog Pjongjanga, a odnosi tih dviju zemalja u zastoju zbog toga što Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje sposobno da pogodi SAD.

Pence je kritizirao nuklearne ambicije Pjongjanga i najavio "najčvršće i najagresivnije" sankcije dosad protiv Sjeverne Koreje, kao i jačanje saveza SAD-a sa Japanom i Južnom Korejom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene