Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjeverna Koreja odustaje od daljnjih pokusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Il rekao je kineskome dužnosniku u posjetu Pyongyangu da ne planira daljnje nuklearne pokuse.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova nije moglo ni potvrditi ni opovrgnuti tu vijest objavljenu u vrijeme kad je američka državna tajnica Condoleezza Rice u Pekingu tražila potporu za sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje koja je 9. listopada izvela nuklearni pokus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poduzimaju mjere 'samoobrane' Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim pokusom Slika nije dostupna Novi nuklearni pokus u Sjevernoj Koreji?

No ministarstvo je potvrdilo optimizam kineskoga državnog savjetnika Tanga Jiaxuana koji vjeruje da će se Pyongyang smiriti nakon nuklearnoga pokusa zbog kojega je doživio svjetsku osudu i dobio sankcije na naoružavanje.

"Jasno je rekao da nema plana za provođenje daljnjih nuklearnih testova", objavila je agencija Yonhap.

Kina je tradicionalni sjevernokorejski saveznik i međunarodna zajednica vjeruje da ima i najsnažniji utjecaj na nju. Kineski predsjednik Hu Jintao početkom tjedna poslao je u Sjevernu Koreju skupinu diplomata pod vodstvom državnoga savjetnika Tanga Jiaxuana dok se još nagađalo da će Sjeverna Koreja izvesti i drugi nuklearni pokus.

"Nasreću, moj je posjet ovaj put bio uzaludan", rekao je Tang. On se odmah zatim u Pekingu sastao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice koja je u posjetu istočnoj Aziji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene